Waar kunnen we landen?


Nederlands | 16-03-2023 | 120 pagina's

9789490334253

Paperback / softback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 19,50


 Voorraad in de winkel

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro
Tekst achterflap

We begrijpen niets van de politiek van de laatste decennia als we het vraagstuk van het klimaat niet centraal stellen, dat is de prikkelende hypothese van filosoof Bruno Latour. De klimaatkwestie behoort tot de kern van de geopolitiek en is rechtstreeks verbonden met ongelijkheid en onrechtvaardigheid. Dit blijkt uit de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het Parijse klimaatakkoord, de toename van migratiestromen als gevolg van oorlogen en klimaatmutatie en de Brexit. Het is alsof een groot deel van de elites het ideaal van een gedeelde wereld heeft opgegeven.
Om weerstand te bieden aan deze situatie moeten we een gemeenschappelijke oriëntatie vinden. Daarvoor is een kaart nodig met de posities van het nieuwe politieke landschap. Bruno Latour geeft een overtuigende aanzet tot het tekenen van zo’n kaart en besluit met een pleidooi voor het Europa waarin hij zou willen landen. Kunnen we politiek herdefiniëren als wat ons terugvoert naar de aarde?

Recensie/Quote

Donald Trump is verhelderend. Voordat hij op het toneel verscheen, dachten we: als we samenkomen en praten, komen we er wel uit. Toen Amerika botweg uit het Klimaatakkoord stapte, werd duidelijk dat het zo niet meer werkt. Trump zegt: ‘Is jullie aarde in gevaar? Nou de onze niet’. Hij maakt duidelijk dat er geen gemeenschappelijke aarde meer ís. Populisten trekken zich terug op hun stukje aarde. Daar moeten we eerst een antwoord op vinden.

Details

EAN :9789490334253
Auteur: 
Uitgever :Vrije Uitgevers, De
Vertaler : Rokus Hofstede
Publicatie datum :  16-03-2023
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :185 mm
Breedte :115 mm
Dikte :10 mm
Gewicht :138 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :120
Reeks :  Kantelingen