Waar kunnen we landen?

Politieke oriëntatie in het Nieuwe Klimaatregime

Nederlands | 16-03-2023 | 120 pagina's

€ 19,50

   Bestelbaar   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro


Tekst achterflap

We begrijpen niets van de politiek van de laatste decennia als we het vraagstuk van het klimaat niet centraal stellen, dat is de prikkelende hypothese van filosoof Bruno Latour. De klimaatkwestie behoort tot de kern van de geopolitiek en is rechtstreeks verbonden met ongelijkheid en onrechtvaardigheid. Dit blijkt uit de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het Parijse klimaatakkoord, de toename van migratiestromen als gevolg van oorlogen en klimaatmutatie en de Brexit. Het is alsof een groot deel van de elites het ideaal van een gedeelde wereld heeft opgegeven.
Om weerstand te bieden aan deze situatie moeten we een gemeenschappelijke oriëntatie vinden. Daarvoor is een kaart nodig met de posities van het nieuwe politieke landschap. Bruno Latour geeft een overtuigende aanzet tot het tekenen van zo’n kaart en besluit met een pleidooi voor het Europa waarin hij zou willen landen. Kunnen we politiek herdefiniëren als wat ons terugvoert naar de aarde?


Recensie/Quote

Donald Trump is verhelderend. Voordat hij op het toneel verscheen, dachten we: als we samenkomen en praten, komen we er wel uit. Toen Amerika botweg uit het Klimaatakkoord stapte, werd duidelijk dat het zo niet meer werkt. Trump zegt: ‘Is jullie aarde in gevaar? Nou de onze niet’. Hij maakt duidelijk dat er geen gemeenschappelijke aarde meer ís. Populisten trekken zich terug op hun stukje aarde. Daar moeten we eerst een antwoord op vinden.Details

  EAN :9789490334253
  Auteur: 
  Uitgever :Vrije Uitgevers, De
  Vertaler : Rokus Hofstede
  Publicatie datum :  16-03-2023
  Uitvoering :Paperback / softback
  Taal :Nederlands
  Hoogte :185 mm
  Breedte :115 mm
  Dikte :10 mm
  Gewicht :136 gr
  Status : Bestelbaar
  Aantal pagina's :120
  Reeks :  Kantelingen