De brandstichter


Nederlands | 15-05-2024 | 208 pagina's

9789490042257

Paperback / softback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 22,50


 Voorraad in de winkel

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro
Korte beschrijving/Annotatie

Een rustig grensstadje in de bergen van Oost-Bohemen wordt opgeschud door een reeks onverklaarbare branden. Een verstikkende plot, doortrokken van het onbehagen in het interbellum.

Tekst achterflap

Zbečnov, 1935. Het leven in het grensstadje in de bergen van Oost-Bohemen gaat zijn gang. Iedereen houdt zich bezig met zijn eigen zaken: Josef Simon runt De Zilveren Duif, de herberg en stamkroeg van een bonte clientèle, zijn enigmatische vrouw verlangt naar haar geboorteplaats en hun twee puberkinderen Eliška en Kamil worstelen met de beperkingen van hun leeftijd. Maar alles verandert door een reeks onverklaarbare branden. Wie in hemelsnaam is die brandstichter? Iedere dag weer klinkt deze vraag in De Zilveren Duif. De branden wekken bij de bewoners in toenemende mate argwaan op en halen verdrongen emoties naar boven. In een steeds grimmiger sfeer blijkt het gezegde ‘kleine stad, grote hel’ volledig waarheid te worden. Egon Hostovský ontwikkelt een verstikkende plot, doortrokken van het onbehagen in het interbellum. De naijver, het wantrouwen tussen Tsjechen en Duitsers, de achterdocht tegen de joden en de verwijzingen naar politieke radicale ideologieën worden een helder en schokkend voorteken van de tragedie die zich enkele jaren later zou aandienen. De brandstichter is een scherp en aangrijpend, en tegelijk niet zonder fijne humor geschreven verhaal. Voor deze roman werd Hostovský in 1936 onderscheiden met de Tsjechoslowaakse Staatsprijs voor de Literatuur.

Biografie

Egon Hostovský (Hronov, Tsjechië, 1908 – Montclair, V.S., 1973) debuteerde eind jaren twintig en werd door de critici onthaald als een groot talent. In 1936 ontving hij de Tsjechoslowaakse Staatsprijs voor de Literatuur, maar drie jaar later werd zijn leven en werk voorgoed getekend door ontheemding en ballingschap: Hostovský was joods en moest vluchten voor de nazi’s. Na de oorlog werden zijn boeken in het communistische Tsjechoslowakije verboden. Uiteindelijk vestigde de schrijver zich blijvend in de Verenigde Staten. Egon Hostovský was een bloedverwant van Stefan Zweig en bevriend met Graham Greene, die zijn werk bewonderde. Tegenwoordig geldt Hostovský als een van de meest prominente Midden-Europese schrijvers van de twintigste eeuw.

Details

EAN :9789490042257
Auteur: 
Uitgever :Vrije Uitgevers, De
Vertaler : Edgar De Bruin
Publicatie datum :  15-05-2024
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :200 mm
Breedte :133 mm
Dikte :19 mm
Gewicht :264 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :208