Art Nouveau Architectuur Antwerpen


Nederlands | 09-06-2023 | 136 pagina's

9789464782462

Paperback / softback


€ 28,00


 Voorraad in de winkel

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro
Tekst achterflap

Brussel viert dit jaar 130 jaar art-nouveau-architectuur. In Antwerpen mogen we schrijven over 125 jaar. In 1897-98  zijn de eerste art-nouveauwoningen ontworpen.  Toonaangevende architecten zoals Alexis Van Mechelen, Jos Bascourt, Emile Thielens, Jules Hofman en Ernest Stordiau bijten de spits af. Antwerpen heeft meer dan 100 art-nouveaugebouwen waarvan er heel wat beschermd zijn als monument. In het Antwerpse straatbeeld zijn de ontwerpen van de architecten Frans Smet-Verhas en Emiel Van Averbeke niet meer weg te denken. Zoals het 'Volkshuis Help U Zelve' en de huizengroep 'De Vijf Werelddelen' beter bekend als 'Het Bootje'.

Dit boek brengt eindelijk het gebouwde art-nouveau-erfgoed in de stad Antwerpen in woord én beeld in kaart, degelijk en voor een breed publiek. Het steunt op heel veel archiefonderzoek en plaatsbezoeken en brengt daarom ook veel nieuwe gegevens aan het licht, zeker over diverse bijzondere privé-interieurs die tot nu gesloten bleven. Het verruimt ook de kennis over de Antwerpse art nouveau, die tot nog toe vaak al te veel beperkt bleef tot de Cogels-Osybuurt. De bijdragen van de beide gastauteurs (Dr Mario Baeck en Tom Peeters)  vestigen de aandacht op drie belangrijke sierende elementen in de Antwerpse art nouveau: mozaïeken, tegeltableaus en sgraffiti. De beroemde Brusselse kunstenaar Paul Cauchie heeft in Groot-Antwerpen meer dan 200 gevels met sgraffito gedecoreerd.

De Standaard - "Terwijl Brussel uitpakt met zijn art nouveau, is er in Antwerpen veel minder aandacht voor de stroming, hoewel die daar ook al 125 jaar oud is. Het lijkt de stad ontgaan te zijn, maar stadsgids Alex Elaut niet." - lezen 

Lees alle persknipsels

Biografie

Alex Elaut (1955) is geboren in Wetteren en groeide op in Antwerpen in de buurt van Zurenborg en Borgerhout. Van 1978 tot 2020 werkte hij als fietscoördinator bij Toerisme Provincie Antwerpen. Vanaf 1983 is hij een erkend stadsgids van Antwerpen. Ontwerper van de Architectuur-, Brialmont- en Sint-Annekesfietsroute en het fietsknooppuntennetwerk in de provincie Antwerpen. Auteur van fietsgidsen, van publicaties in heemkundige tijdschriften, erfgoedbrochures en wandelingen in Berchem, Antwerpen en Borgerhout. Medestichter van de Vlaamse Federatie van Kerststallenvrienden, curator van diverse tentoonstellingen.

Details

EAN :9789464782462
Auteur: 
Uitgever :Epo, Uitgeverij
Publicatie datum :  09-06-2023
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language : Nederlands
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :136
Keywords :  architectuur art nouveau