Jacques De Weerdt

Antwerps art nouveau en belle epoquearchitect

Nederlands | 29-12-2022 | 112 pagina's

€ 28,00

   Bestelbaar   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro


Korte beschrijving/Annotatie

Binnenkijken in de prachtpanden van Jacques De Weerdt, de mysterieuze architect van begin 20ste eeuw. Pareltjes in Art Nouveau en Belle Epoque stijl.


Tekst achterflap

Alex Elaut, stadsgids en erfgoedkenner in de stad Antwerpen, laat u binnenkijken in de prachtpanden van Jacques De Weerdt, de mysterieuze architect van begin 20ste eeuw. Het is 80 jaar geleden dat hij overleed. Prachtige Art Nouveau huizen in zowel Antwerpen, Berchem als Borgerhout zijn van zijn hand, maar over de man zelf is weinig geweten. Elaut toont vier pareltjes in de stad die De Weerdt gebouwd heeft, in de hoop om meer informatie over hem te vinden. Maar wat weten we dan wel over hem? Jacques De Weerdt, geboren in 1867, is eigenlijk een Mechelaar. Daar woonde zijn familie en ging hij ook naar school. Na tien jaar aan de academie gaat hij aan de slag als tekenaar bij de Belgische spoorwegen, wat hem naar stad Antwerpen leidt. Op tien jaar tijd zou hij wel honderd huizen in de stad hebben gebouwd. Over zijn eigen stijl zijn er al studies verschenen, maar informatie over zijn opdrachtgevers en medewerkers is er niet. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtte hij naar Rotterdam en na zijn terugkeer bouwde hij nog weinig. Was zijn inspiratie op? Was hij ziek? We weten het niet. We weten alleen dat hij in een psychiatrisch centrum verbleef en in 1942 in Boechout is gestorven. In Antwerpen had hij twee broers en een dochter, die trouwens ook in een psychiatrisch centrum terechtkwam. Ook in Mechelen had hij nog familie.


Slogan/Promotie

Herdenkingsboek naar aanleiding van het 80 jaar overlijden van architect Jacques De Weerdt


Biografie

Alex Elaut (1955) is geboren in Wetteren en groeide op in Antwerpen in de buurt van Zurenborg en Borgerhout. Van 1978 tot 2020 werkte hij als fietscoördinator bij Toerisme Provincie Antwerpen. Vanaf 1983 is hij een erkend stadsgids van Antwerpen. Ontwerper van de Architectuur-, Brialmont- en Sint-Annekesfietsroute en het fietsknooppuntennetwerk in de provincie Antwerpen. Auteur van fietsgidsen, van publicaties in heemkundige tijdschriften, erfgoedbrochures en wandelingen in Berchem, Antwerpen en Borgerhout. Medestichter van de Vlaamse Federatie van Kerststallenvrienden, curator van diverse tentoonstellingen.Details

  EAN :9789464663754
  Auteur: 
  Uitgever :Epo, Uitgeverij
  Publicatie datum :  29-12-2022
  Uitvoering :Hardback
  Taal :Nederlands
  Hoogte :236 mm
  Breedte :217 mm
  Dikte :14 mm
  Gewicht :710 gr
  Status : Bestelbaar
  Aantal pagina's :112