Te groot om ons voor te stellen


Nederlands | 21-09-2022 | 240 pagina's

9789462673953

Paperback / softback


€ 24,90

  Voeg toe aan mijn winkelmandje
 Product store stocks

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro
Korte beschrijving/Annotatie

In dit bejubeld essay onderzoekt Amitav Ghosh het onvermogen van kunst en literatuur maar ook van geschiedschrijving en politiek om de schaal en het geweld van de klimaatverandering te vatten.

Tekst achterflap

Wat zeiden kunst en literatuur begin 21ste eeuw over het vooruitzicht dat de zee op een dag steden als New York en Bangkok zou verzwelgen? Als toekomstige generaties ooit antwoorden op die vraag zoeken, zullen ze snel rond zijn. Sciencefiction, non-fictie en documentaires bij de vleet, jazeker. Maar voor het klimaat geen Guernica, Apocalypse Now of Oorlog en vrede. Misschien besluiten onze nazaten wel dat kunst-van-toen mensen ervan weerhield hun benarde situatie te herkennen. En heel misschien dopen ze dit tijdgewricht dan De Grote Verwarring. In dit bejubeld essay onderzoekt Amitav Ghosh, samen met Salman Rushdie een van de reuzen van de Indiase letteren, het onvermogen van kunst en literatuur maar ook van geschiedschrijving en politiek om de schaal en het geweld van de klimaatverandering te vatten. Omgekeerd, merkt hij op, is de klimaatcrisis ook een crisis van de cultuur en dus van de verbeelding. Een oproep om de meest urgente taak van onze tijd onder ogen te zien. In samenwerking met Oikos. Met een voorwoord van Dirk Holemans.

"Er is een stevige erfenis van het imperialisme en kolonialisme, waarin de logica van vernietiging als normaal wordt aanvaard – zowel de vernietiging van het ecosysteem als van zwakkere, niet-witte mensen die van dat leefmilieu afhankelijk waren." - Interview met Amitav Ghosh in De Standaard (19/09/2022) - lezen

Lees alle (pers)reacties

Biografie

Woord vooraf door Dirk Holemans
Voorwoord bij de Nederlandse uitgave
Deel 1. Verhalen
Deel 2. Geschiedenis
Deel 3. Politiek
Dankwoord
Noten

Inhoudsopgave

Amitav Ghosh debuteerde in 1986 met The Circle of Reason. Ondertussen is hij een van de toonaangevendste schrijvers in India. Zijn werk verschijnt in meer dan dertig talen.

Details

EAN :9789462673953
Auteur: 
Uitgever :Epo, Uitgeverij
Publicatie datum :  21-09-2022
Uitvoering :Paperback / softback
Taal :Nederlands
Hoogte :202 mm
Breedte :127 mm
Dikte :25 mm
Gewicht :328 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :240