Stalen pinhelm van Mozart


Nederlands | 06-05-2022 | 240 pagina's

9789462673564

Paperback / softback


€ 20,00


 Voorraad in de winkel

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro
Korte beschrijving/Annotatie

In dit vervolg op Beethoven in de bunker vertelt Fred Brouwers over de verknipte verhouding van de nazi's met klassieke muziek. Opnieuw een beklijvend stuk muziekgeschiedenis.

Tekst achterflap

Kent u Władysław Szpilman? Pools-Joodse pianist en componist, betrokken bij de opstand in het getto van Warschau, overleefde met dank aan een Duitse officier. De kleine oorlog van Szpilman vormde de basis voor de bekroonde film 'The Pianist'. Veel muzikanten ondergingen onder de nazi's een zelfs nog tragischer lot. Anderen werkten mee en beleefden gouden jaren, zoals Carl Orff of Elisabeth Schwarzkopf. Of moesten de benen nemen om hun leven te redden en elders aan de kost komen. In Beethoven in de bunker schilderde Fred Brouwers al de levens en carrières van een reeks muzikanten en componisten in het Derde Rijk. 'De stalen pinhelm van Mozart' is het vervolg. De titel verwijst rechtstreeks naar een citaat van operettekoning Robert Stolz: 'Het lijkt wel alsof de nazi's Mozart een stalen helm hebben opgezet, Schubert met een sabel hebben omgord en Johann Strauss prikkeldraad rond zijn nek hebben gewikkeld!' Een beklijvend stuk muziekgeschiedenis.

Klara - Espresso (23/05/2022) - Gesprek met Fred Brouwers over De stalen pinhelm van Mozart - herbeluisteren

Lees alle (pers)reacties

Biografie

Fred Brouwers presenteerde programma’s op Radio 1, Radio 2, Klara en VRT-televisie. Hij becommentarieerde jarenlang de Koningin Elisabethwedstijd voor Canvas.

Inhoudsopgave

Inleiding 1. Władysław Szpilman, de pianist 2. Karlrobert Kreiten, een kort verhaal 3. Robert Stolz, gered door de liefde 4. Carl Orff, de pedagoog met de blokfluit 5. Erwin Schulhoff, Jood, jazzliefhebber en communist 6. Lex van Weren, trompetter in Auschwitz 7. Elisabeth Schwarzkopf, de dolle diva 8. Pietro Mascagni, onehitwonder met waanideeën 9. Beniamino Gigli en Tito Schipa, de twee tenoren 10. Daniël Sternefeld en de verborgen symfonie 11. Marius Flothuis, de man die niet wilde sterven 12. Arnold Schönberg, gedegenereerde ketelmuziek? 13. Bohuslav Martinů, cultureel attaché van het verzet 14. Kurt Weill, boegbeeld in de strijd tegen het fascisme 15. Florent Schmitt, een onverantwoordelijke idioot 16. Viktor Ullmann en de keizer van Atlantis 17. Pavel Haas: ‘Klaag niet, ween niet, werk!’ 18. Karel Ančerl, dirigent én chef-kok 19. Richard Tauber, de smartlappentenor 20. Norbert Glanzberg en engelbewaarder Edith Piaf

Details

EAN :9789462673564
Auteur: 
Uitgever :Epo, Uitgeverij
Publicatie datum :  06-05-2022
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :210 mm
Breedte :125 mm
Dikte :22 mm
Gewicht :281 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :240