Het ecologisch kompas


Nederlands | 29-09-2020 | 260 pagina's

9789462672369

Paperback / softback


€ 24,90

  Voeg toe aan mijn winkelmandje
 Product store stocks

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro
Korte beschrijving/Annotatie

In turbulente tijden probeert dit boek een kader voor de toekomst te bieden. Om catastrofes te vermijden en vooral een nieuwe invulling te geven aan wat het goede leven voor iedereen kan betekenen.

Tekst achterflap

Van toenemende ongelijkheid tot een economie zonder veerkracht, van hete zomers zonder regen tot het in elkaar storten van de biodiversiteit: onze vertrouwde wereld staat op losse schroeven. Is onze samenleving voorbereid op de toekomst? Het massale protest van klimaatjongeren maakt duidelijk van niet. Er is nood aan een nieuw hoopvol perspectief, aan nieuwe grondslagen waarmee we aan de slag kunnen. Dat betekent een trendbreuk in hoe we vragen stellen en antwoorden formuleren. Het gaat over zich verbonden weten met elkaar en de natuur, zich solidair voelen met alle aardbewoners en de toekomstige generaties. Over het streven naar levenskwaliteit in plaats van steeds meer en altijd sneller. Het ecologisch kompas probeert in deze turbulente tijden een kader te bieden voor de toekomst, de richting aan te wijzen waarin we niet alleen catastrofes vermijden maar bovenal een nieuwe invulling geven aan wat het goede leven voor iedereen kan betekenen. Met een voorwoord van Meyrem Almaci en bijdragen van Annelies Debels, Marie-Monique Franssen, Myriam Dumortier, Jessica Schoors, Imade Annouri, Jef Peeters, Jan Mertens, Johan Malcorps en Dirk Holemans.

Biografie

Dirk Holemans is coördinator van de denktank Oikos. Voorheen was hij Vlaams volksvertegenwoordiger, onderzoeker en docent. Hij was redacteur van Mensen maken de stad (EPO, 2012) en auteur van Vrijheid & zekerheid (EPO, 2016).

Inhoudsopgave

Voorwoord 9 Meyrem Almaci Inleiding 15 Dirk Holemans De vrijheid van grenzen. Contouren van het ecologisme 31 Jan Mertens Fundamenten van een groene maatschappijvisie: de aarde als kompas 57 Jef Peeters Een ecologische kijk voorbij de welvaartsstaat 83 Annelies Debels, Dirk Holemans en Jef Peeters Samenleven in diversiteit: handvaten voor het politiek ecologisme 109 Imade Annouri en Jessika Soors Hoe kunnen we in 2050 de wereldbevolking voeden? 133 Myriam Dumortier Voorbij het groeidenken – naar een nieuwe economie voor de 21ste eeuw? 157 Johan Malcorps Ecologisch burgerschap in actie 175 Marie-Monique Franssen en Dirk Holemans Epiloog 205 Noten 211 Bibliografie 219 Over de auteurs 239

Details

EAN :9789462672369
Auteur: 
Uitgever :Epo, Uitgeverij
Publicatie datum :  29-09-2020
Uitvoering :Paperback / softback
Taal :Nederlands
Hoogte :228 mm
Breedte :154 mm
Dikte :25 mm
Gewicht :391 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :260