Spektakeldemocratie

Nederlands | 13-02-2020 | 77 pagina's

€ 15,00

   Tijdelijk niet beschikbaar


  Voeg toe aan mijn verlanglijst

      Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro


Korte beschrijving/Annotatie

Hoe te breken met de spectaculaire vorm die de democratie vandaag heeft aangenomen en haar terug te brengen naar haar oorsprong: de straat, de barricade en de opstand?


Tekst achterflap

In de spektakeldemocratie is het volk een publiek dat op sleeptouw wordt genomen, zijn politici performers en is politiek conflict een commercieel product. Verkiezingscampagnes zijn permanent geworden en wie politieke macht wil veroveren moet gehoorzamen aan de genadeloze wetten van commerciële media(platformen). De gevolgen daarvan zijn niet min. Het leidt tot een politiek systeem dat voortgestuwd wordt door provocatie en sensatie. Het is een systeem dat figuren produceert als Donald Trump, Thierry Baudet, Theo Francken, Boris Johnson of Matteo Salvini en waarin de burger niet meer is dan een consument die de duim omhoog of omlaag mag houden. Werk maken van een democratie die democratischer is en waarin het trumpisme niet langer dominant is, betekent breken met de spectaculaire vorm die de democratie vandaag heeft aangenomen. Dat kan enkel door de democratie terug te brengen naar haar oorsprong: de straat, de barricade en de opstand.


Biografie

Thomas Decreus studeerde geschiedenis en filosofie aan de KU Leuven. Tussen 2010 en 2014 werkte hij aan een doctoraat dat de conceptuele linken wil blootleggen tussen (politieke) representatie, hegemonie en macht. Thomas Decreus was medeorganisator van de SHAME-betoging in 2011. Na de verdediging van zijn proefschrift doceerde Thomas de vakken Hedendaagse filosofische vraagstukken (2014) en Marxistische Stromingen (2015) aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (KU Leuven). Daarnaast ging hij aan de slag als journalist bij de DeWereldMorgen.be. Daar werkt hij tot op heden.


Inhoudsopgave

Trumpisme 7 Spektakeldemocratie 19 Het mediapolitiek complex 31 Narren op de troon 43 De strijd om affecten 55 Ware democratie 65 Verantwoording 77Details

  EAN :9789462672079
  Auteur: 
  Uitgever :Epo, Uitgeverij
  Publicatie datum :  13-02-2020
  Uitvoering :Paperback / softback
  Taal :Nederlands
  Hoogte :187 mm
  Breedte :123 mm
  Dikte :8 mm
  Gewicht :76 gr
  Status :Tijdelijk niet beschikbaar
  Aantal pagina's :77