Wie vermoordde de neanderthaler?

Nederlands | 28-02-2020 | 260 pagina's

€ 22,50

   Tijdelijk niet beschikbaar


  Voeg toe aan mijn verlanglijst

      Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro


Korte beschrijving/Annotatie

Met minutieus speurwerk wordt de eeuwenoude puzzel van leven en dood van de neanderthaler gereconstrueerd. Leest als een whodunit.


Tekst achterflap

Sommigen beweren dat hij stierf van de kou, anderen dat hij omkwam van de honger en nog anderen zeggen dat de homo sapiens hem uitroeide. Maar hoe kwam de neanderthaler nu écht aan zijn einde? In dit boek gaan paleoantropologe Silvana Condemi en wetenschapsjournalist François Savatier op zoek naar het antwoord dat al decennialang wetenschappers en historici in de ban houdt. Hun boek, ondertussen in vijfentwintig talen vertaald, leest als een whodunit. Hoofdstuk na hoofdstuk volgen ze diverse sporen, sluiten pistes uit en boren er andere aan om zo een eeuwenoude puzzel te reconstrueren. Te midden dat minutieuze speurwerk strooien ze kwistig verhalen rond over de solidariteit die ervoor zorgde dat de neanderthaler het twintigduizend generaties uithield, over overleven in ijstijden en het eten van mensenvlees, maar ook … over de vermenging van de neanderthaler met de homo sapiens en de daaruit volgende genetische band tussen ‘ons’ en ‘hem’. Populaire wetenschap van de bovenste plank. Rijkelijk geïllustreerd.


Biografie

Silvana Condemi is paleoantropologe en directrice bij het Franse Centre national de la recherche scientifique. Ze is gespecialiseerd in de studie van de homo neanderthalensis en de vroege homo sapiens. François Savatier is wetenschapsjournalist voor het tijdschrift Pour la Science en is onder meer gespecialiseerd in de prehistorie.


Inhoudsopgave

Inleiding 7 1. De neanderthaler, kind van Europa en de koude … 15 2. Het ontstaan van de neanderthalers 33 3. Een gezette atleet met krachtige vuisten 53 4. De neanderthaler, een lijf dat tegen de koude kan 79 5. De neanderthaler: aaseter, jager en kannibaal 95 6. Vlees, vlees, vlees en … dadels 115 7. Ze hadden het niet moeten overleven 143 8. Een complex cultureel leven 175 9. De homo sapiens verstoort het leven van de neanderthaler 201 10. Wat als de neanderthaler in ons sluimert? 233 De erfenis van de neanderthaler 257 MIS-tabel 263 Eindnoten 267Details

  EAN :9789462672031
  Auteur: 
  Uitgever :Epo, Uitgeverij
  Vertaler : Jo Honore - Boudewijn Deckers
  Publicatie datum :  28-02-2020
  Uitvoering :Paperback / softback
  Taal :Nederlands
  Hoogte :201 mm
  Breedte :127 mm
  Dikte :25 mm
  Gewicht :342 gr
  Status :Tijdelijk niet beschikbaar
  Aantal pagina's :260