Kuifje wordt volwassen

Over de dekolonisering van de geest

Nederlands | 11-09-2019 | 160 pagina's

€ 19,90

   Beschikbaar   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro


Korte beschrijving/Annotatie

Materiële en economische veranderingen voor een zinvolle toekomst van mensheid en aarde. Maar vooral een pleidooi voor een noodzakelijke mentaliteitsverandering, een dekolonisering van onze geest.


Tekst achterflap

U kent Kuifje? Man van vele reizen, onverschrokken reporter maar bovenal de belichaming van onze ‘superieure’ westerse waarden. Het wordt tijd, zo stelt Rik Pinxten, dat Kuifje volwassen wordt en zich bescheidener gaat opstellen. Dat gaat verder dan discuteren over Zwarte Piet of de teruggave van koloniale kunst. Want de toestand op deze planeet is zo ernstig dat de mensheid als gehéél bedreigd wordt. Wat te doen? Dit boek schuift een reeks materiële en economische veranderingen naar voren, van minder vlees eten tot het begraven van het veralgemeend recht op privébezit. Maar het hamert ook op de noodzaak van een mentaliteitsverandering. We moeten naar elkaar leren luisteren en respectvol tot wereldwijd gedragen afspraken komen om nog een zinvolle toekomst voor mensheid en aarde te kunnen hebben. Voorwaarde om die omslag te maken is de dekolonisering van onze geest. Want neen, Kuifje weet het niet allemaal beter. Een uitdagend verhaal over de relevantie van schaamte, interdependentie en gemeenschappelijk gedragen actieplatformen. Met een voorwoord van Jacqui Goegebeur.


Biografie

Rik Pinxten is emeritus gewoon hoogleraar in de antropologie en de studie van religies aan de Universiteit Gent. Hij publiceerde bij EPO ook Kleine revoluties. Of willen we de barbarij? (2013), Schoon protest. Want er is wel een alternatief (2014) en De eeuw van onze kinderen (2016).


Inhoudsopgave

Voorwoord 7 1. Een interdependente wereld en schaamte 13 2. Van schaamte over analyse en verder 35 3. ‘Over het schynbaar overwicht der westersche beschaving’ 67 4. Een tussentijdse balans. En een paar moeilijke vragen 99 5. Tijd voor actie. Intercultureel en interdependent kiezen 107 6. Besluiten 139 Dankwoord 145 Referenties 147Details

  EAN :9789462671881
  Auteur: 
  Uitgever :Epo, Uitgeverij
  Publicatie datum :  11-09-2019
  Uitvoering :Paperback / softback
  Taal :Nederlands
  Hoogte :202 mm
  Breedte :126 mm
  Dikte :15 mm
  Gewicht :196 gr
  Status :Beschikbaar
  Aantal pagina's :160