Visual Thinking Strategies


Nederlands | 09-07-2021 | 208 pagina's

9789088509759

Paperback / softback


€ 34,95

  Voeg toe aan mijn winkelmandje
 Product store stocks

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro
Tekst achterflap

Van leraren wordt vandaag de dag meer gevraagd dan frontaal lesgeven op de ‘ouderwetse’ manier. Nieuwe visies zoals ontdekkend en onderzoekend leren of ontwikkelingsgericht onderwijs vragen om een nieuwe invulling van de rol van de leraar. Hoe geef je les in kritisch denken en activeer je je leerlingen? Visual Thinking Strategies (VTS) is een toegankelijke en praktische methode die helpt om gestalte te geven aan deze nieuwe pedagogisch-didactische visies. VTS is een leermethode die bestaat uit geleide groepsgesprekken over kunstwerken. Aan de hand van open vragen vergroten leerlingen hun vaardigheden, zoals waarnemen, luisteren, kritisch denken en (beeld)geletterdheid. De gespreksleider draagt geen kennis over, maar faciliteert het gesprek volgens een vast patroon. Het initiatief ligt bij de leerlingen, terwijl de leraar de regie heeft. Visual Thinking Strategies is een vertaling van het standaardwerk over VTS van Philip Yenawine, de Amerikaanse grondlegger en voormalig hoofd educatie van het Museum of Modern Art in New York. Dit boek geeft je een grondig inzicht in de methode, het ontstaan en de veelzijdige toepassingen in het onderwijs. Yenawine put uit zijn jarenlange ervaring met VTS. Hij werkte nauw samen met vele leraren. Aan de hand van sprekende praktijkvoorbeelden geeft hij inzicht in de werking van VTS. Van taalonderwijs aan leerlingen met een taalachterstand tot het creëren van een leergemeenschap, tot de inzet bij rekenopdrachten; Yenawine geeft een helder beeld van VTS en hoe je het kunt gebruiken in je klas. VTS is in 2012 in Nederland geïntroduceerd en toegankelijk gemaakt voor het Nederlandse onderwijs door de Stichting VTS Nederland. De belangstelling voor VTS neemt toe; een groeiend aantal leerkrachten ziet de toegevoegde waarde ervan voor hun lespraktijk. Dit boek geeft hen praktische handvatten voor een vernieuwende manier van lesgeven die leerlingen activeert.

Biografie

Philip Yenawine was hoofd educatie van het Museum of Modern Art in New York. Bij het ontwikkelen van VTS werkte hij nauw samen met vele leraren. Aan de hand van sprekende praktijkvoorbeelden geeft hij in Visual Thinking Strategies inzicht in de werking van VTS. Van taalonderwijs aan leerlingen met een taalachterstand tot het creëren van een leergemeenschap, tot de inzet bij rekenopdrachten; Yenawine geeft een helder beeld van VTS en hoe je het kunt gebruiken in je klas. Visual Thinking Strategies. Met kunst het leren op school geeft je praktische handvatten voor een vernieuwende manier van lesgeven die leerlingen activeert.

Inhoudsopgave

INHOUD Voorwoord 7 Oproep tot verwondering 11 Hoofdstuk 1: Ruimte voor nieuwsgierigheid 15 Hoofdstuk 2: Visual Thinking Strategies: de basis 31 Hoofdstuk 3: VTS toepassen op andere vakken en onderwerpen 57 Hoofdstuk 4: Denkvaardigheden vaststellen via schrijfopdrachten 95 Hoofdstuk 5: VTS, taalontwikkeling en niet-Engelstalige leerlingen 127 Hoofdstuk 6: Hoe leer je VTS’en? 153 Hoofdstuk 7: Effectief onderwijs 169 Bijlage: Als je VTS wilt uitproberen 189 Noten 203 Creditlines beeld 207 Aanbevolen literatuur 209 Dankbetuigingen 211 Over de auteur 213

Details

EAN :9789088509759
Auteur: 
Uitgever :SWP, Uitgeverij B.V.
Publicatie datum :  09-07-2021
Uitvoering :Paperback / softback
Taal :Nederlands
Hoogte :216 mm
Breedte :146 mm
Dikte :15 mm
Gewicht :324 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :208