NeuroAtypisch


Nederlands | 01-05-2024 | 156 pagina's

9789085603528

Paperback / softback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 22,50


 Voorraad in de winkel

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro
Tekst achterflap

Er is al veel geschreven over autisme en ADHD. Om de enorme berg informatie een beetje compact en overzichtelijk te maken heb ik het getekend. Zodat het herkenbaar en simpel blijft. En zodat je je wellicht iets minder alleen voelt na een diagnose. Mijn tekeningen zijn ook handig als je nieuwsgierig bent naar neurodiversiteit. Zodat ouders, vrienden en professionals in één oogopslag kunnen zien wat de verschillen zijn tussen neurotypisch en neuroatypisch, en wat de impact hiervan is. Dit boek heet NeuroAtypisch, als tegenhanger van neurotypisch, maar het gaat gewoon om autisme en ADHD. Om het overzichtelijk te houden is het boek in vijf thema’s onderverdeeld: lichamelijk, emotioneel, communicatie, executief en tegenstellingen. Ik denk veel in beelden en moest bij het woord ‘neuroatypisch’ denken aan een typemachine. Aanvankelijk had ik de woordjes bij de tekeningen er ook met een typemachine bij getypt. En omdat ik nogal tactiel ben zijn de tekeningen op papier getekend. Ik gebruikte ze al veel in mijn werk als verpleegkundige in de jeugdzorg en de psychiatrie bij begeleiding van cliënten met een diagnose autisme of ADHD. Het bundelen van mijn tekeningen tot dit boekje heeft me veel plezier opgeleverd. Ik hoop dat het lezen van NeuroAtypisch dat bij jou ook doet.

Biografie

Kirsten Verdonschot (1976) heeft als verpleegkundige al met veel doelgroepen gewerkt. Eerst op woongroepen met LVB jongeren met gedragsproblematiek (HBO Jeugdzorg behaald), daarna in de ambulante zorg voor mensen met neurodiversiteit en/of psychiatrische problematiek, sinds een aantal jaar palliatief verpleegkundige in een hospice. Hiernaast is ze gediplomeerd overledenenverzorger. Binnen alle functies heeft Kirsten veel voorlichting gegeven en mensen begeleid. Binnen deze begeleiding heeft ze altijd veel getekend, tekeningen beklijven beter dan geschreven tekst. Kirsten heeft ADHD, waardoor ze ook als ervaringsdeskundige wordt gevraagd.

Inhoudsopgave

01. Auditieve stims 02. Onhandig (proprioceptie) 03. Vaak buikpijn 04. Vermoeidheid 05. Vocale stims 06. Innerlijke onrust 07. Medicatie kan helpen 08. Hypermobiel 09. Freeze-modus 10. Motorische stims 11. Delayed sleep phase syndrome 12. Dopamine, serotonine en noradrenaline zijn verstoord 13. Zo ontspan ik 14. Kneuzingen (proprioceptie) 15. Noise cancelling 16. Proprioceptieve stims 17. Prikkel(over)gevoelig 18. Visuele stims 19. Prikkel(over)gevoelig 20. Onhandig (proprioceptie) 21. Stimulans heeft tegengestelde werking 22. Taak niet afmaken (dopamine is op) 23. Motorische stims 24. Slaapstoornissen 25. Blauwe plekken (proprioceptie) 26. Vol hoofd 27. Op tenen lopen 28. Dinohanden (hypermobiliteit)

Details

EAN :9789085603528
Auteur: 
Uitgever :SWP, Uitgeverij B.V.
Publicatie datum :  01-05-2024
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :200 mm
Breedte :140 mm
Dikte :13 mm
Gewicht :234 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :156