De-escalatie en dwangreductie


Nederlands | 09-02-2023 | 160 pagina's

9789085602538

Paperback / softback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 27,00


 Voorraad in de winkel

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro
Tekst achterflap

Sinds begin deze eeuw worden dwang en vrijheidsbeperking in de zorg als problematisch beschouwd, met de separeer als kop van jut. Maar vele instellingen worstelen inmiddels met de stuwende beweging naar minder dwang en het niet meer willen separeren. Dit boek biedt een diepgaande invulling naar een de-escalerende zorgpraktijk met minder dwang, maar vooral ook minder dwangbeleving. Als de hang naar minder dwang zich versimpelt tot het al dan niet sluiten van de separeer, leidt dit niet tot verbetering van de zorg en mogelijk zelfs tot meer incidenten en meer dwang. Zeker in de complexe praktijk van de intensieve (klinisch jeugdzorg/ggz/geestelijke gehandicaptenzorg) en forensische zorg. Anders omgaan met dwang begint bij inzicht en begrip. Dit geldt voor de ‘trekkracht’ van beheersing en controle en voor de destructieve dynamiek, die bij cliënten kunnen leiden tot gevaarlijk gedrag, met dwang en opsluiting als ons eenzijdige antwoord. Dit boek beoogt het denken in mogelijkheden te versterken, daar waar professionals soms juist ervaren dat ze vastzitten en niet anders kunnen dan reageren op het gedrag. De auteurs bieden hiervoor een denkkader en een scala aan praktisch uitvoerbare mogelijkheden. Dit boek geeft een uitgebreide opsomming van practice en evidence based interventies, methoden en werkwijzen gebaseerd op onderzoek en (eigen) praktijk. Beide auteurs hebben een brede werk-, trainings- en onderzoekservaring in de (forensische) ggz en jeugdzorg. Petra Schaftenaar doet dit inmiddels vanuit haar bedrijf Metis Zorg. Minco Ruiter werkt ook als zelfstandige: Aansluiten & Afstemmen is zijn bedrijf.

Biografie

Mw. Dr. P. (Petra) Schaftenaar (1971) studeerde HBO-Inrichtingswerk en bedrijfskunde (Radboud Universiteit) en werkt sinds 1993 in de (forensische) psychiatrie. Zij heeft gewerkt als sociotherapeut, manager en innovator/onderzoeker bij een FPC, bij het Pieter Baan Centrum, bij een RIBW en een FPK. Zij heeft nu haar eigen bedrijf, Metis Zorg, van waaruit zij scholing verzorgt, onderzoek doet en projectmanagement uitvoert. Ze voor een uitgebreid profiel en specialisaties: www.metiszorg.nl hr. M. (Minco) Ruiter (1969) studeerde HBO Inrichtingswerk, specialisatie zorgmanagement en is sinds 1992 werkzaam in de (forensische) psychiatrie. Hij heeft hierbij verschillende functies bekleed: senior groepsbegeleider RIBW en KIB, teamcoördinator FPK, projectleider FPK/KIB/LIZ, 1-op-1-begeleider en dwangzorg-innovator/coördinator. Als zelfstandige (sinds 2022 full time) verzorgt hij diverse trainingen, scholing en (team)coaching, waaronder ook in de gesloten jeugdzorg. Daarnaast is hij docent Biodanza.

Inhoudsopgave

DEEL 1 DE-ESCALATIE EN DWANGREDUCTIE, WIJ HEBBEN DE SLEUTEL Hoofdstuk 1 Aanleiding 10 Hoofdstuk 2 Dwang, drang en repressie – problemen en definities 14 Hoofdstuk 3 De geschiedenis en de context 21 Hoofdstuk 4 De bal ligt bij ons! 34 DEEL 2 DE DE-ESCALATIE PIRAMIDE, SLEUTELS TOT EEN DE-ESCALERENDE PRAKTIJK Hoofdstuk 5 De De-escalatie Piramide 50 Hoofdstuk 6 Verbinden 54 Hoofdstuk 7 Voorkomen 91 Hoofdstuk 8 Verlichten 112 Hoofdstuk 9 Reflecteren 125 Hoofdstuk 10 Conclusie en vervolg 139 Referenties 141 Personalia 157

Details

EAN :9789085602538
Auteur: 
Uitgever :SWP, Uitgeverij B.V.
Publicatie datum :  09-02-2023
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :239 mm
Breedte :171 mm
Dikte :12 mm
Gewicht :325 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :160