Gids over gehechtheid


Nederlands | 12-07-2023 | 232 pagina's

9789085602231

Paperback / softback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 39,00


 Voorraad in de winkel

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro
Tekst achterflap

Het behandelen van gehechtheidsproblemen bij kinderen en adolescenten is niet eenvoudig. Er zijn niet veel behandelingen die zowel geschikt zijn voor jonge kinderen als voor pubers en wat oudere jeugd, daar brengt Dyadic Developmental Psychotherapy (DDP) verandering in. Dit is een algemene op gehechtheidstheorie en neurobiologie gebaseerde aanpak die voor jeugd in de volle breedte geschikt is. Deze gids introduceert DDP en laat zien hoe DDP in de klinische praktijk kan worden toegepast. De systemische en relationele aanpak van DDP zorgt ervoor dat therapeuten veiligheid kunnen bieden en cliënten beter leren kennen en begrijpen. DDP faciliteert samenwerking tussen therapeut en ouders ten behoeve van het kind. In deze methode staat het bieden van co-regulatie centraal. Om DDP tot leven te laten komen op papier en lezers te inspireren, hebben Daniel Hughes en Ben Gurney-Smith dialogen opgenomen van therapiesessies. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: het reguleren van emoties, het herstellen van relaties, het aangaan van een op gehechtheid gebaseerde therapeutische relatie, het accepteren van het innerlijke leven van een kind, het inschatten van de behoefte van de verzorger aan veiligheid, regulering en reflectie, het belang van non-verbale en verbale interactie om veilige gehechtheid te vergemakkelijken en het versterken van de geestesgesteldheid van de kind. Dit boek is geschreven voor (gz-)psychologen, kinder- en jeugdpsychologen, orthopedagogen, POH-GGZ, jeugdartsen, jeugdzorgwerkers, sociotherapeuten, (kinder- en jeugd)psychiaters, SPV’ers en gezinscoaches. Daniel Hughes, Ph.D., is klinisch psycholoog. Hij is de grondlegger van Dyadic Developmental Psychotherapy, een methode die hij toepast in zijn klinische werk, waarover hij schrijft en lesgeeft. Ben Gurney-Smith, PhD., is een Consultant Klinisch Psycholoog met ervaring als onderzoeker, als behandelaar van kinderen en gezinnen in de ggz, adoptie-en pleegoudersschap, en jeugdbescherming.

Biografie

Daniel A. Hughes, Ph.D., is klinisch psycholoog die de Dyadic Developmental Psychotherapy ontwierp en ontwikkelde, een behandeling voor kinderen die misbruik en verwaarlozing hebben ervaren en die langdurig problemen laten zien gerelateerd aan hechting en trauma. Deze behandelingen vinden plaats in een gezinsgerichte setting wanneer mogelijk en het model heeft zich ontwikkeld en uitgebreid tot een algemeen behandelmodel bij gezinsbehandeling. Hij gaf seminars en sprak op diverse internationale congressen en in de U.S. Hij is schrijver van vele boeken en artikelen en is bezig met certificering van therapeuten in zijn therapiemodel, alsook met consultaties geven bij diverse instellingen en professionals. Ben Gurney-Smith, D., is een Consultant Klinisch Psycholoog met meer dan twintig jaar ervaring als onderzoeker, met kinderen en gezinnen in de geestelijke gezondheidszorg, adoptie-en pleegoudersschap, en jeugdbescherming. Hij is klinisch hoofd bij adoptieplus, een innovatief adoptiebureau, dat multidisciplinaire beoordelingen en interventies biedt gedurende de levensloop bij adoptie. Hij is tevens consultant bij Clover Childcare Service, een residentiële woonvoorziening voor kinderen in Norfolk, UK. Hij is de huidige onderzoekscoördinator voor het DDP instituut en ere- hoofddocent bij de universiteit van Glasgow.

Inhoudsopgave

Voorwoord 11 Dankwoord auteurs 14 Inleiding 16 1 Een gehechtheidsperpectief 24 2 Gehechtheid, ontwikkeling en psychisch welzijn 48 3 Kernelementen van op de gehechtheidstheorie gebaseerde therapie 71 4 De rol van de ouder of de verzorger in DDP 95 5 Het ontwikkelen van vertrouwen: wederkerige interacties aangaan 122 6 Het ondersteunen van emotieregulatie 145 7 Het ontwikkelen van reflectief functioneren 170 8 Naar een transformerende omgeving 195 9 Afsluitende gedachten 208 Literatuurlijst 219 Over de auteurs 229

Details

EAN :9789085602231
Auteur: 
Uitgever :SWP, Uitgeverij B.V.
Publicatie datum :  12-07-2023
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :240 mm
Breedte :170 mm
Dikte :17 mm
Gewicht :450 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :232