De vrienden van het vastgoed


Nederlands | 29-04-2024 | 244 pagina's

9789082605129

Paperback / softback


€ 23,99


 Voorraad in de winkel

   Beschikbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro
Tekst achterflap

De vrienden van het vastgoed
Geheime deals, miljoenencadeaus en bouwvergunningen op maat.
Hoe toppolitici en bouwpromotoren gouden zaken doen in België.


Onderzoeksjournalisten Tom Cochez en David Leloup leggen de banden bloot tussen vastgoedbonzen en vooraanstaande politici, onder wie Bart De Wever. Hun bevindingen lezen als een thriller, met duistere deals, achtervolgingen door privédetectives, pitbulls van advocaten en compromitterende beelden van feestjes in sterrenrestaurants.

Waarom geeft een projectontwikkelaar een fortuin uit aan advocaten om onderzoeksjournalisten de mond te snoeren? Waarom noemt een toppoliticus zoals de N-VA-voorzitter hen riooljournalisten, terwijl rechtbanken niets lasterlijks vinden in hun artikels? Het antwoord is dat er fabuleuze bedragen worden verdiend met de verkoop van publiek vastgoed, en dat politieke beslissingen soms miljoenencadeaus zijn voor bevriende ondernemers, onder de vorm van bouwvergunningen op maat.

'De vrienden van het vastgoed' reconstrueert, aan de hand van concrete dossiers met uitlopers naar Nederland en Wallonië, hoe dat systeem werkt en hoe Erik Van der Paal, de ‘favoriete bouwpromotor van Bart De Wever’, te werk ging. Het put uit jarenlang graafwerk voor het journalistieke onderzoeksplatform Apache (apache.be), dat het boek in eigen beheer uitgeeft. Een must-read in de aanloop naar de verkiezingen.

Auteurs
Tom Cochez (onderzoeksjournalist De Morgen, mede-oprichter Apache)
David Leloup (onderzoeksjournalist Le Soir, Le Vif/L'Express, Le Monde, mede-oprichter Médor, documentaire regisseur)

De Morgen - "Of het nu gaat om dossiers van Van der Paal, Paul Gheysens van Ghelamco, Cordeel of anderen: je ziet dat er op maat van de ontwikkelaars keuzes worden gemaakt die ingaan tegen de adviezen of ruimtelijk uitvoeringsplannen." - lees het interview 

Lees alle persreacties

Details

EAN :9789082605129
Auteur: 
Uitgever :Epo, Uitgeverij
Publicatie datum :  29-04-2024
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Status :Beschikbaar
Aantal pagina's :244