Et voila...! Ombat


Nederlands | 08-10-2014 | 64 pagina's

9789075175479

Paperback / softback


€ 12,00

  Voeg toe aan mijn winkelmandje
 Product store stocks

   Beschikbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro
Tekst achterflap

In 1994 stak Peter De Graef zijn neus aan het venster van het Vlaamse theater met twee monologen die meteen zijn naam vestigden als een onderhoudende filosoof-wetenschapper met de kunde om levenstroost te bieden. Precies twintig jaar later geeft Bebuquin zijn eerste successtukken opnieuw uit.

De Graefs solodebuut Et voilà…! (1991) speelt zijn vooral af in Benin, waar een 37-jarige handelaar afrekent met ons geloof in de objectieve wetenschap en zich verwondert over koeien die meer melk gaan geven op muziek van Beethoven. De titel verwijst naar Het Bestaan zoals het zich voordoet: een onberekenbare grootheid waaraan toch nooit te ontsnappen valt. 'Een mens: schudden voor gebruik!'

In Ombat (1994) is het een Finse priester in Brazilië die zich probeert te onttrekken aan de gruwelen die zich rond zich voordoen. Wat doet hij hier in hemelsnaam? Criticus Wim Van Gansbeke schreef over de tekst in De Morgen: 'De verbrokkelde structuur van het stuk, parallel aan de verspringende vertelwijze, duidt het verkruimelde leven van het personage binnen een uiteengerukt en onvast geworden wereldbeeld.'

Peter De Graef (1958) is acteur, schrijver en regisseur. Sinds 1979 speelde hij bij verschillende gezelschappen. Intussen begon hij ook zelf te schrijven. Zijn eerste monoloog Et voilà werd geregiseerd door Luk Nys, een samenwerking die leidde tot de oprichting van het gezelschap Nova Zembla. Na Nova Zembla werkte hij freelance tot hij vanaf 1994 met De Stichting vzw zijn eigen werk uitbracht. Sinds die tijd heeft hij een opmerkelijk oeuvre opgebouwd met teksten zoals onder andere Hun, Ombat, Henry en N!ks. Voor deze laatste tekst kreeg hij de Taalunie Toneelschrijfprijs in 2002. Zijn teksten nemen de toeschouwer met veel humor op sleeptouw in een wereld van wreedheid, gekte en fantasie, waarin de toeschouwer achter elke hoek zichzelf en de werkelijkheid tegenkomt.
Peter De Graef schrijft en regisseert verder voor gezelschappen als Het Paleis , De Paardenkathedraal, Het Zuidelijk Toneel en Huis aan de Amstel. In 1998 won hij de Louis dOr, de prestigieuze Nederlandse prijs voor beste acteur.
In 2008 bracht Peter De Graef twee producties uit: Zoals de dingen gaan... en Inside Stories. Naast het schrijven van de tekst en het regisseren van de voorstelling staat Peter ook in beide voorstellingen zelf (mee) op de planken.
Momenteel produceert Peter De Graef zijn werk vanuit zijn nieuwe vzw: Dwama.

Details

EAN :9789075175479
Auteur: 
Uitgever :Bebuquin
Publicatie datum :  08-10-2014
Uitvoering :Paperback / softback
Taal :Nederlands
Hoogte :202 mm
Breedte :126 mm
Dikte :7 mm
Gewicht :87 gr
Status :Beschikbaar
Aantal pagina's :64