Oekraïne in het kruisvuur


Nederlands | 19-03-2016 |

9789067283205

Paperback / softback


  Lees de eerste pagina's

€ 15,00

  Voeg toe aan mijn winkelmandje
 Product store stocks

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro
Tekst achterflap

Nederland wordt geacht op 6 april 2016 naar de stembus te gaan om zich uit te spreken over een associatieakkoord tussen de EU en Oekraïne.

Oekraïne is verwikkeld in een bloedige burgeroorlog. Beide kanten beschuldigen elkaar van samenwerking met fascisten; van het plegen van oorlogsmisdaden; van het dienen van buitenlandse belangen. Deze proxy-oorlog tussen Rusland en het Westen ging gepaard met een hevige informatie-oorlog. De hoogste tijd dus voor een boek dat feit van fictie scheidt.

Chris de Ploeg toont aan dat een kritische opstelling jegens het Westen niet hoeft samen te gaan met apologie voor Rusland. Van de achterkamerpolitiek van Oekraïense oligarchen tot de werkelijke rol van ultranationalisten. Dit is het eerste Nederlandse boek dat een omvangrijk en toegankelijk verslag doet van de Oekraïense tragedie.

"Het boek van Chris de Ploeg onderscheidt zich van andere verslagen over de Oekraïne-crisis, waaronder het werk van zeer gerenommeerde academici, door zijn zorgvuldige verwerking van de feiten, wat heel belangrijk is te midden van de bewuste propaganda en de informatie-oorlog waarvan alle partijen in het conflict zich bedienen. Het is tevens de beste linkse analyse tot nu toe. Hoewel hij kritisch is over de problematische Maidan-opstand en de neoliberale-nationalistische regering die daardoor aan de macht is gekomen, neemt de auteur geen pro-Poetin-standpunt in. Hij laat zien hoe de rivaliteit van concurrerende imperialismen en nationalismen Oekraïne in de huidige politiek-economische nachtmerrie heeft doen belanden."
- Volodimir Isjenko. Plaatsvervangend directeur van het Centrum voor Sociaal en Arbeidsonderzoek in Oekraïne en lector aan de Sociologie-faculteit van het Polytechnisch Instituut in Kiev.

"Een nauwgezet gedocumenteerde interpretatie van de Tweede Maidan-revolte, die zich richt op de duistere zijde van Oekraïne's Revolutie van de Waardigheid. Door de rol van extreemrechts en westerse regeringen, het begin van het verzet in de Donbass en de redenen waarom Kiev daar met militair geweld op reageerde met elkaar te verweven, biedt De Ploeg het dwingende verhaal dat de media doorgaans missen. Een indrukwekkende prestatie."
- Nicolai Petro, hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Rhode Island (VS), voorheen U.S. Fulbright onderzoekswetenschapper in Oekraïne.

"Een zeer informatieve en krachtig verwoorde analyse van de tegenstrijdigheden van de Oekraïense revolutie en de westerse reacties daarop. De informatie-oorlog rond de Oekraïne-crisis toont niet alleen de beperkingen van ons begrip van deze ingewikkelde gebeurtenissen aan, maar bovenal ook de spanningen die het gevolg zijn van het onvermogen om een inclusieve vrede te sluiten na de Koude Oorlog. Chris de Ploeg ontleedt op briljante wijze de daaruit voortvloeiende dilemma's, en biedt een overtuigende analyse van wat er mis is gegaan."
- Richard Sakwa, hoogleraar Russische en Europese politiek aan de Universiteit van Kent. Auteur van 'Frontline Ukraine: Crisis in the Borderlands'.

Details

EAN :9789067283205
Auteur: 
Uitgever :Uitgeverij Papieren Tijger
Vertaler : Menno Grootveld
Publicatie datum :  19-03-2016
Uitvoering :Paperback / softback
Taal :Nederlands
Hoogte :205 mm
Breedte :130 mm
Dikte :16 mm
Gewicht :261 gr
Status : Bestelbaar