Het Parijs van de sansculotten

een reis door de Franse revoluties

Nederlands | 13-12-2007 | 236 pagina's

€ 19,50

   Bestelbaar   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro


Tekst achterflap

De Franse Revolutie was geen simpele gebeurtenis, maar een lange en complexe historische ontwikkeling die begon in 1789 en pas eindigde in 1799 toen Napoleon Bonaparte aan de macht kwam. Sommige stadia van die ontwikkeling waren bovendien eerder contrarevolutionair dan revolutionair van aard.
Die revolutie kwam in vele opzichten neer op een reeks Parijse evenementen, ze was eigenlijk 'de Parijse Revolutie'. Het begon met de bestorming van de Bastille door een ongedisciplineerde menigte 'sansculotten'. Het hoogtepunt werd bereikt met de onthoofding van koning Lodewijk XVI op de Place de la Concorde: de primus inter pares van de adel werd er letterlijk 'ingekort' door middel van het 'revolutionaire scheermes', de guillotine. Het doek over de revolutie viel toen diezelfde sansculotten, maar nu geüniformeerd en in gesloten gelederen, uit Parijs wegmarcheerden. Als soldaten van Napoleons leger gingen ze de revolutie naar heel Europa uitvoeren. Zo verliet de revolutie zelf de Franse hoofdstad - om later af en toe terug op bezoek te komen.

Als een reisleider neemt Jacques Pauwels de lezer op sleeptouw door de wellicht meest stormachtige jaren in de geschiedenis van de Franse hoofdstad. In een frisse en vlotte verteltrant en met oog voor detail weet hij op het interessantste en het wezenlijkste attent te maken. De historische ontrafeling van de revolutie wordt zo ook een wandeltocht door het toenmalige én hedendaagse Parijs.

Met talrijke illustraties en een postscript over de revoluties van 1830 en 1848 en over de Commune van Parijs in 1871.Details

  EAN :9789064454660
  Auteur: 
  Uitgever :Epo, Uitgeverij
  Publicatie datum :  13-12-2007
  Uitvoering :Paperback / softback
  Taal :Nederlands
  Hoogte :226 mm
  Breedte :152 mm
  Dikte :20 mm
  Gewicht :423 gr
  Status : Bestelbaar
  Aantal pagina's :236