De Canadezen en de bevrijding van België 1944-1945


Nederlands | 04-05-2023 | 200 pagina's

9789064453618

Paperback / softback


€ 18,50

  Voeg toe aan mijn winkelmandje
 Product store stocks

   Beschikbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro
Tekst achterflap

In september 1944 trokken Canadese troepen vanuit Frankrijk ons land binnen en rukten door West-Vlaanderen op naar Brugge. De bevrijders werden met open armen verwelkomd. Wie toen geloofde dat de oorlog niet lang meer kon duren, vergiste zich. Achter schijnbaar onbenullige Vlaamse waterlopen zoals het Leopoldskanaal zat immers een tot de tanden bewapende divisie Oostfront-veteranen van de Wehrmacht verschanst. De strijd tussen deze verbeten Siegfrieds en de niet veel zachtzinnigere Canucks is één van de twee thema's van dit boek. De gevechten zelf worden overzichtelijk beschreven. Eerst komt de relatief moeiteloze verdrijving van de bezetter uit het grootste deel van het Vlaamse land in september 1944 ter sprake. Daarna de 'Scheldeslag' van oktober 1944, een titanenstrijd in de modder van de polders, met als objectief het openmaken van de haven van Antwerpen.
Pauwels' boek is 'niet alleen een militaire geschiedenis'. Zijn tweede thema is de kennismaking van de jonge mannen uit de Nieuwe wereld met de mensen van een landje dat voor hen terra incognita was. Er wordt dus een sociale geschiedenis geschreven, waarin thema's ter sprake komen zoals de meningen van de Canucks over het Belgische bier en hun verhouding met Belgische vrouwen. We vinden de Canadezen terug op het Vlaamse platteland en in Antwerpen en Brussel, waar cafés en nachtclubs hen de oorlog eventjes deden vergeten... De Canadezen en de bevrijding van België is geïllustreerd met foto's, tekeningen en kaarten. De tekst wordt ook opgefleurd met soms amusante staaltjes van Canadese soldatenpoëzie.

Jacques R. Pauwels doceerde aan meerdere universiteiten in Canada en publiceerde in Canada, de VS, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Cuba, Ecuador, Rusland, Turkije, Zuid-Korea en België over onderwerpen zoals de twee wereldoorlogen en de Franse Revolutie.

Details

EAN :9789064453618
Auteur: 
Uitgever :EPO
Publicatie datum :  04-05-2023
Uitvoering :Paperback / softback
Taal :Nederlands
Status :Beschikbaar
Aantal pagina's :200