Van Genk tot Mauthausen

opmerkelijk verzet en collaboratie in Vlaanderen

Nederlands | 18-10-2016 | 455 pagina's

€ 26,00

   Beschikbaar   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro


Tekst achterflap

Genk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niks Limburgse gezelligheid, niks winkelcentrum. Wel het decor van een strijd op leven en dood tussen collaborateurs en verzetslui. Aanslagen, liquidatiegolven: in maar weinig andere Vlaamse gemeenten is het gevecht zo fanatiek. Daar zijn 524 Genkse VNV-leden, 104 Oostfronters en een omstreden oorlogsburgemeester niet vreemd aan.
Van Genk tot Mauthausen vertrekt vanuit het dagboek van de laatste Genkse overlevende van het concentratiekamp Mauthausen. Hoofdfiguur Jean Dubois is anno 2009 een sympathieke opa, maar in het boek wordt hij weer de idealistische jongeman van toen, actief in het verzet in Genk. Na verklikking wordt hij opgepakt en weggevoerd. De steun aan het verzet en de strijd van de partizanen en BNB¿ers hebben in het boek een ereplaats, naast het schrijnende oorlogsverhaal van de Joden in Genk, en van de Russische krijgsgevangenen in de mijnen van Winterslag, Waterschei en Zwartberg.

In Genk vielen 240 doden tijdens de oorlog. Vijfenzestig jaar na datum is het hoog tijd om namen te noemen. Dankzij nieuw opgedoken archiefmateriaal past Roger Rutten de puzzelstukjes in elkaar. De vele foto¿s, brieven, en gerechtelijke stukken maken van dit boek een uniek document.Details

  EAN :9789064451362
  Auteur: 
  Uitgever :Epo, Uitgeverij
  Publicatie datum :  18-10-2016
  Uitvoering :Paperback / softback
  Taal :Nederlands
  Hoogte :241 mm
  Breedte :171 mm
  Dikte :36 mm
  Gewicht :943 gr
  Status :Beschikbaar
  Aantal pagina's :455