Verkrijgbaar
Verdiepende informatie over de onderwijsbehoeften van begaafde leerlingen, vertaald naar praktische handvatten en tips. Voor leraren basisonderwijs (in opleiding).
Dit product is niet meer op voorraad
Beschikbaarheidsdatum: 01-02-2016
Werken met begaafde leerlingen in de klas
Verdiepende informatie over de onderwijsbehoeften van begaafde leerlingen, vertaald naar praktische handvatten en tips. Voor leraren basisonderwijs (in opleiding).
Ontvanger :
* Verplichte velden
of Annuleren
Uitgeverij | Koninklijke Van Gorcum |
Jaar van uitgave | 2016 |
Bindwijze | paperback |
Aantal pagina's | 192p. |
Passend Onderwijs voor alle kinderen zorgt er voor dat ook de ontwikkeling van de begaafde leerling de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt. Het goed in kaart brengen van de onderwijsbehoeften van deze leerlingen blijft voor menig leerkracht een hele opgave, terwijl uitdagend onderwijs voor deze leerlingen hard nodig is.
Werken met begaafde leerlingen in de klas is geschreven voor leraren basisonderwijs in opleiding en leraren die in een basisschoolklas lesgeven. Het boek bevat verdiepende informatie, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Deze inzichten zijn vertaald naar praktische handvatten en tips voor het werken met deze leerlingen in de klas. Aan de hand van casussen uit de praktijk worden diverse relevante thema’s behandeld, zoals motivatie, metacognitie en hooggevoeligheid. Rode draad in het boek is de vraag: Wat zou jíj als leerkracht basisonderwijs kunnen doen om deze begaafde leerlingen op een goede manier te ondersteunen?
In het boek geven we ook diverse handreikingen om in de klas aan de slag te gaan. Uitgangspunt hierbij is steeds ‘het goed kijken naar en begrijpen van de begaafde leerling’. De wijze waarop we handreikingen en tips hebben geformuleerd sluit aan bij het kijken naar en werken met begaafde leerlingen vanuit een pedagogisch sensitief perspectief. Daarbij sluiten we aan bij recente inzichten ten aanzien van de zijnskant ofwel de gevoeligheid van begaafde leerlingen.
Extra digitaal materiaal bij dit boek is gratis beschikbaar via www.lerarencampus.nl.
Anouke Bakx is onderwijspsycholoog en heeft ook zelf als leerkracht basisonderwijs gewerkt. Zij werkt als lector Leren & Innoveren aan de Fontys Hogeschool voor Kind en Educatie.
Drs. Esther de Boer (1971) is moeder van Thijmen (2002) en Lize (2005). Zij is opgeleid tot Sociaal Geografe (Radboud Universiteit), eerstegraads aardrijkskunde docente (Radboud Universiteit) en tot specialist hoogbegaafdheid (ECHA, Radboud Universiteit).
Vanuit haar interesse om kinderen en volwassenen te begeleiden studeert zij momenteel psychologie bij de OU. Als adviseur werkt zij sinds 2000 voor KPC Groep in zowel het primair onderwijs als voortgezet onderwijs, waar zij docenten, teams en directies adviseert en begeleidt bij het ontwikkelen, implementeren en uitvoeren van (passend) onderwijs. Waarbij het uitdagen van kinderen én volwassenen voorop staat.
Maartje van den Brand is coördinator Talentontwikkeling bij het samenwerkingsverband Plein 013.