Aan de slag met W&T-onderwijs Bekijk groter

Aan de slag met W&T-onderwijs

Meer dan 50 tips en voorbeelden

9789088508073

Verkrijgbaar

Overwin met dit boek vol praktische tips, lessuggesties en ervaringen uw koudwatervrees om aan de slag te gaan met wetenschap- en techniekonderwijs in de basisschool. Rode draad: je hoeft als leerkracht echt niet alles zelf te doen en te kunnen.

Meer details

21,00 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijSWP
Jaar van uitgave2019, 1ste druk
Bindwijzepaperback
Aantal pagina's104p.

Meer informatie

W&T (wetenschap en technologie) is veel meer dan een vak. Het is een manier van kijken naar en benaderen van de wereld. Vanuit hun verwondering en nieuwsgierigheid stellen kinderen vragen of signaleren ze problemen of behoeften. Bij wetenschap- en techniekonderwijs gaan kinderen samen met de leerkracht op zoek naar antwoorden en oplossingen op hun vragen.

Veel leerkrachten hebben ten onrechte nog wat koudwatervrees om met wetenschap- en techniekonderwijs aan de slag te gaan. Wellicht herken je de volgende kopzorgen:

  • Ik ben helemaal niet technisch.
  • Het lesprogramma zit al zo vol.
  • We hebben geen geschikte lesmaterialen.
  • Er zijn onvoldoende handen om de kinderen te begeleiden
  • Onze lokalen zijn niet geschikt.
  • Technieklessen zijn te duur.

Om de drempel voor W&T-onderwijs te verlagen en leerkrachten te helpen de Pippi Langkous in zichzelf te ontdekken gingen Harrie Ozinga en Suzanne Wardenaar aan de slag. Zij scheppen op hun manier orde in de veelheid aan lesmateriaal, kennisdagen, symposia en workshops. Ieder hoofdstuk heeft een uitgewerkte lessuggestie, leerkrachten komen aan het woord over hun ervaringen, praktische tips zijn thematisch geordend, het wordt duidelijk hoe je aan gratis materiaal komt en hoe je door samen te werken tot bijzondere resultaten kan komen.

Belangrijke rode draad is dat je als leerkracht niet alles zelf hoeft te doen en te kunnen! Dit boek staat vol tips en voorbeelden hoe je als ‘regisseur’ slim samenwerkt met collega’s, andere scholen, ouders en bedrijven.

Auteurs

Suzanne Wardenaar

Suzanne Wardenaar deed tijdens haar studie Pedagogiek ervaring op in het onderwijs en studeerde af op grootstedelijke problematiek. Vervolgens is zij is gaan werken in de hulpverlening. Na veel geleerd te hebben van het werken met zowel kinderen als volwassenen begon zij als beleidsmedewerker in de kinderopvang te werken.
Uiteindelijk besloot zij zich meer te richten op de thema's welzijn en duurzaamheid en startte zij als ZZP-er onder de naam Bloeiend. Haar bedrijfje is breed inzetbaar op het gebied van pedagogiek, educatie en welzijn. Binnen deze domeinen ontwikkelt Bloeiend activiteiten en organiseert projecten.

Foto: Ceciel Rip Fotografie


Harrie Ozinga

Harrie Ozinga is organisatieadviseur en gespecialiseerd in het ontwikkelen van nieuwe dienstverlening en het organiseren van samenwerking. Via zijn maatschappelijke bedrijf Huygens Labs ondersteunt hij basisscholen bij het verrijken van hun W&T-onderwijs.