Kunst met de K van Kongo – Art Nouveau in Brussel

26
Maart
Brussel 16:30

Lucas Catherine, Historicus van Vergeten Zaken, is te gast in het kader van Art Nouveau Tentoongesteld, een gratis te bezoeken expositie in de Sint-Gorikshallen. Op onnavolgbaar enthousiasmerende wijze brengt hij verslag uit van zijn jarenlange onderzoek naar de donkere zijde van de Belgische art nouveau.

Het debat over de dekolonisering van onze openbare ruimte is ook in ons land niet meer te stoppen. Maar over de Belgische kunst in het algemeen en art nouveau in het bijzonder blijft het voorlopig stil. Dat is vreemd: de peetvader van art nouveau luisterde naar de naam Leopold II en de zoogmoeder was Kongo. De stroming – in Brussel ook gekend als Style Poulink of palingstijl – beleefde zijn hoogdagen tussen 1894 en 1910. Alles begint met de Wereldtentoonstellingen in Antwerpen en Tervuren. Art nouveau moet duidelijk maken welke rijkdom de kolonie in de aanbieding heeft. Kunstenaars krijgen gratis tropisch hout, ivoor en andere materialen ter beschikking, veel van hun mecenassen zijn bovendien beheerders van koloniale maatschappijen. Lucas Catherine vertelt ons alles over de familie Solvay, de band tussen Henry Van de Velde en Stanley, en het majestueuze Hôtel Van Eetvelde.

Tijdens het Passa Porta Festival worden de stijlvolle Sint-Gorikshallen een heus festivalcentrum. Hier kan je terecht voor meer informatie over programma’s, signeersessies, de gratis tentoonstelling over Art Nouveau en een literaire absint.

Klik hier voor alle informatie over het PassaPorta Festival

Tags:
Terug naar overzicht