Subcategorieën
Het boeiende en turbulente leven van journalist, politiek activist en vrome katholiek Dorothy Day, een van de meest invloedrijke Amerikaanse katholieken.
Filosofisch, theologisch en andragogisch geschoold probeert Piet Winkelaar aan te geven wat we aan moeten met dat grote menselijke epos waarvan we deel uit maken.
Kierkegaard was de eerste die in de wijsgerige antropologie het onderscheid tussen vrees en angst nauwkeurig formuleerde en hanteerde. In dit boek snijdt hij een reeks thema's aan die hij in latere geschriften zal uitwerken.
Dit boek pleit voor het spel als een vorm van levenskunst en is een oproep om je leven een speelse lichtheid en kleur te geven door het te benaderen als een spel waarvan je de regels deels zelf vastlegt.
Met dit toegankelijk boek wil Schaubroeck het filosofisch werk van Iris Murdoch bekend maken. Ze laat zien hoe dit werk uitnodigt anders naar ethiek, de functie van literatuur én de filosofie van de liefde te kijken.
In dit essay analyseert filosofe Evelien Van Beeck het filosofische concept onttovering. Ze onderzoekt de historische wortels ervan. Ze peilt wat actuele filosofen schreven, en stelt haar eigen filosofie van de ‘herbetovering’ voor.
Korte bespiegelingen die blijk geven van maatschappelijke betrokkenheid, kritische theologische standpunten en politieke analyses die ons aansporen zelf vragen te stellen bij de wereld waarin we leven.
Tien filosofen van de oudheid tot nu die zowel met hun denken als hun doen hebben bijgedragen tot het moderne humanisme. Onder hen ook denkers uit India en de Arabische wereld.
De enarrationes in Psalmos 110-117, een deel van Augustinus levenswerk. Voor Augustinus brengen deze halleluja-psalmen een van zijn belangrijke spirituele boodschappen over: wees nederig en richt je aandacht op het hogere, niet op jezelf.
Anonieme cisterciënzertekst uit de late 12de eeuw. Een van de mooiste contemplatieve traktaten en een van de oudste verhandelingen over de problematiek van schuld, het geweten en de eigen verantwoordelijkheid.
Inleiding op het leven en de spiritualiteit van Bernardus van Clairvaux, monnik, mysticus, diplomaat en zonder twijfel een van de boeiendste persoonlijkheden van de 12de eeuw.
Eerste Nederlandse vertaling van dit belangrijke werk van de joodse exegeet en filosoof Philo, die de boeken van Mozes op een filosofische manier en met een platoonse bril las.
Als je geen vaderland meer hebt en je kerk op sterven na dood is, hoe kan je dan als gelovige leven, zelfs kracht putten uit de hoop op een betere toekomst?
Meer dan 40 verhalen waarin mensen getuigen van hun persoonlijke ervaringen met verdriet, verlies en rouwverwerking en van datgene wat hun daarbij bijzondere bemoediging gaf.
Een klassieker op het gebied van filosoferen met kinderen. Om de ontwikkeling van samenwerkend onderzoek in het onderwijs te ondersteunen door middel van het klassikale onderzoeksgesprek en het werken in kleine groepjes.
Een filosofeer doeboek bij de filosofische wandelroutes die op vrijheidvanamsterdam.nl te vinden zijn. Voor iedereen vanaf ongeveer 10 jaar.
Philosopher Thomas Crombez explores the (false?) dichotomy between handmade and machine-made work.
Waarom beschouwen mensen in uiteenlopende culturen en tijdperken de natuur als bron van normen voor menselijk gedrag? (Kantelingen 2)
Talebs magnum opus en het sluitstuk van zijn filosofisch oeuvre over onzekerheid, risico en menselijk falen.
Leraar levensbeschouwing Ton de Kok beschrijft wat God voor hem is en laat de lezer kennismaken met het rationele godsdenken.
22 preken uit de sermones de diuersis. De verscheidenheid aan thema’s in deze bundel vormt een spiegel van Augustinus’ pastorale leven.
Met het verhaal van de nachtegaal van Andersen als leidraad gaat muziekfilosofe Marlies De Munck op zoek naar de rol van de uitvoerder in hoe we denken over muziek.
Analyse van de omslag van geloof in een hoopvolle toekomst naar de ondergangsstemming van vandaag. Daarbij wordt diep ingegaan op de filosofie van Nietzsche.
Kritiek op het bestaande ‘christendom’, het religieus-politieke conglomeraat van kerk en staat, en oproep tot een diepere vorm van vernieuwing, die Kierkegaard aanduidt als ‘christen worden’.
Hoe kan een samenleving omgaan met wat voor mensen heilig of onaantastbaar is in tijden van multiculturalisme? Wat is de oorsprong van het begrip tolerantie en hoe definiëren we het?