Hoe Cuba zijn bevolking mobiliseert in een langetermijnstrategie tegen de klimaatverandering. Een tocht langs waterwonderwouden, zonnedaken, stadstuintjes en een wetenschap dicht bij het volk.
Het verhaal achter ons grootste naoorlogse milieuschandaal. Een historie van geheime dadingen, milieuvergunningen à la carte, lozingen in de Schelde en een bovengronds stort dat weer opduikt als beveiligingsberm voor Oosterweel.
In dit bejubeld essay onderzoekt Amitav Ghosh het onvermogen van kunst en literatuur maar ook van geschiedschrijving en politiek om de schaal en het geweld van de klimaatverandering te vatten.
Dit boek daagt ons uit om ons een wereld voor te stellen voorbij het kapitalisme en de mythe van de economische groei. Het is zowel een manifest voor systemische verandering als een uitnodiging om opnieuw een dieper gesprek aan te gaan over de aard van de menselijke conditie.
Kan zorg, gebaseerd op emancipatie, verbondenheid en generositeit, een nieuw vertrekpunt voor onze samenleving zijn? Kan het politiek en economie schragen?
In dit even speelse als ernstige boek klopt Tine Hens, vertrekkend van tien dooddoeners over het klimaat, aan bij allerhande klimaatwetenschappers. Een zelfhulpboek bij klimaatverwarring.
Dit boek legt uit dat de coronapandemie geen accident is, maar een logische consequentie van politieke keuzes gestoeld op egoïstische berekening.
In turbulente tijden probeert dit boek een kader voor de toekomst te bieden. Om catastrofes te vermijden en vooral een nieuwe invulling te geven aan wat het goede leven voor iedereen kan betekenen.
Vertrekkend van de meest recente wetenschappelijke inzichten toont Lynas aan hoe de aarde en de natuur er uit zouden zien als de temperatuur 1°C, 2°C, en zo tot 6°C zou stijgen. Volledig geactualiseerde heruitgave van de editie uit 2008
Een stevig onderbouwd traktaat over de klimaatverandering met een ongemakkelijke boodschap: een systeemwissel is nodig. Een pleidooi voor 'ecosocialisme'. Geactualiseerde heruitgave van de editie van 2017.
Materiële en economische veranderingen voor een zinvolle toekomst van mensheid en aarde. Maar vooral een pleidooi voor een noodzakelijke mentaliteitsverandering, een dekolonisering van onze geest.
Bijdragen van diverse Vlaamse experten inzake commons, vertrekkend vanuit het INDIGO-project. Dit boek richt zich tot een brede groep van praktijkmensen die op zoek zijn naar nieuwe, meer solidaire manieren om grond te beheren.
In dit boek geeft de belangrijkste klimaatwetenschapper van België een helder antwoord op de vragen die ertoe doen en gunt hij ons een blik achter de schermen van de grote internationale conferenties.
Een reis langs de achterkant van onze mondiale economie, met op elke frontlijn de conclusie: dit economisch systeem is onhoudbaar. Toch is dit geen pessimistisch boek, de hoofdrol is weggelegd voor mensen die zich verzetten tegen het kwartaalkapitalisme.
In dit uitdagende boek toont Holemans aan hoe de samenleving van de 21ste eeuw eruit kan zien en hoe we ecologische rechtvaardigheid en sociale duurzaamheid bereiken.
Een update van het boek dat voor het eerst verscheen in 2009. Een verrassend positief geluid in het debat over de transitie naar een klimaatvriendelijke, circulaire én veerkrachtige economie.
Dit boek ontrafelt de mythe van de groene economie in al haar dimensies - emissiehandel, duurzaam consumeren, bevolkingscontrole, technologisch optimisme... 3de geheel herziene editie, met een eerste balans van de klimaattop in Parijs.
Voor het klimaat nadert het uur van de waarheid. Natalie Eggermont, machiniste van Climat Express, schreef hét handboek voor elke klimaatactivist die mee het fossiele systeem wil wegblazen.
Hoe zou de wereld na het kapitalisme eruit zien? Een reis door Europa langs mensen die heel hard trappen om niet zo snel vooruit te gaan, maar hun straat, wijk of stad wel een andere richting op duwen.
In een persoonlijk relaas laat de auteur zien hoe achter de schermen van de wereld van goedkope fossiele energie de spanning zich opbouwt, maar biedt hij ook een nieuw perspectief op duurzame energie.
Oikos vroeg onderzoekers en professoren om samen na te denken over de toekomst van de stad. Dat leverde vier kernwoorden op wonen, solidariteit, superdiversiteit en klimaatneutraal, en een pleidooi voor participatie en stedelijk burgerschap.
Bloemlezing uit de grote hoeveelheid teksten die Henk Meert schreef over de geografische dimensie van rurale en stedelijke ontwikkeling, van armoede en uitsluiting, van dak- en thuisloosheid.
69 oma’s en opa’s schrijven een brief naar hun kleinkinderen, kinderen, beleidsmakers, ... Een koor van verschillende stemmen die vanuit heel verschillende invalshoeken zeggen dat de tijd dringt.