Subcategorieën
Mammoet is een imprint van uitgeverij EPO die focust op verhalen en getuigenissen.
In het spoor van een reeks dekoloniale denkers, van Fanon tot C.L.R. James, Michel-Rolph Trouillot, Sylvia Wynter en Priyamvada Gopal biedt dit boek ruim 500 jaar geschiedenis van koloniale symbiose tot vandaag.
Hoe Cuba zijn bevolking mobiliseert in een langetermijnstrategie tegen de klimaatverandering. Een tocht langs waterwonderwouden, zonnedaken, stadstuintjes en een wetenschap dicht bij het volk.
Raoul Hedebouw bokste samen met een ploeg jonge talenten een toekomstplan in elkaar. Omdat het tijd is om te breken met de oude recepten. Een switch voor het klimaat en voor onze portemonnee.
Twintig jaar na de eerste editie van dit veel geprezen standaardwerk een actualisering. De tien geboden van de oorlogspropaganda zoals u ze nog niet had bekeken.
Het verhaal achter ons grootste naoorlogse milieuschandaal. Een historie van geheime dadingen, milieuvergunningen à la carte, lozingen in de Schelde en een bovengronds stort dat weer opduikt als beveiligingsberm voor Oosterweel.
Een ontnuchterende analyse over de oorlog die zich achter deze oorlog verbergt en het totaal onderschatte gevaar van een nucleaire winter. Maar ook over neo-mccarthyisme, een cultuur van vrede en Jean Jaurès.
In dit bejubeld essay onderzoekt Amitav Ghosh het onvermogen van kunst en literatuur maar ook van geschiedschrijving en politiek om de schaal en het geweld van de klimaatverandering te vatten.
Via een betoog en in dialoog bespreekt kunstenaar Milo Rau wat het (stads)theater van de toekomst zou kunnen zijn.
First through a programmatic text for engaged art, then in dialogue with critic Marijn Lems, and finally through the speeches of some NTGent makers. Rau (as artistic director) together with Lara Staal, Chokri Ben Chikha, Jesse Vandamme, and Miet Warlop imagine The (City) Theatre of the Future.
Samen buigen Noam Chomsky en Vijay Prashad zich over het recente afdruipen van de VS in Irak, Afghanistan en Libië. Twee briljante stemmen over de geopolitieke kwesties van gisteren, vandaag en morgen.
Aan de hand van kleine verhalen vanuit woonkamer, wijk en stad vertelt John Vandaele de geschiedenis van de grote politieke, economische en ideologische verschuivingen hier en in de rest van de wereld.
Dit pleidooi voor radicale democratie roept ons op om, ondanks de ontgoochelingen en gebreken, het parlementaire politieke werk niet op te geven. De linkerzijde moet het parlement democratisch veroveren.
Het groeiende onbehagen bedreigt onze democratische grondrechten en universele mensenrechten. Dominique Willaert onderzoekt hoe het zover is kunnen komen en hoe we het tij kunnen keren.
In dit vervolg op Beethoven in de bunker vertelt Fred Brouwers over de verknipte verhouding van de nazi's met klassieke muziek. Opnieuw een beklijvend stuk muziekgeschiedenis.
Een prikkelend essay dat de geschiedenissen van verdovende middelen, geestesziekten en angst voor en controle van de massa met elkaar verweeft.
In deze wervelende autobiografie vertelt activiste Angela Davis niet alleen haar eigen fascinerende verhaal, maar ook dat van een veranderende wereld. Over klasse en identiteit, marxisme, Cuba, feminisme en politiegeweld. Maar ook over de noodzaak om te sensibiliseren, organiseren en mobiliseren.
Sinds de totale overrompeling door de sociale media ligt wat ooit de vierde macht was aan het infuus. Het mediacircus is in handen van enkelen die hun profijt laten primeren. Dit boek is een J'accuse en eindigt met een dringende oproep: er is actie nodig om onafhankelijke, kritische en diverse journalistiek te beschermen.
Dit boek daagt ons uit om ons een wereld voor te stellen voorbij het kapitalisme en de mythe van de economische groei. Het is zowel een manifest voor systemische verandering als een uitnodiging om opnieuw een dieper gesprek aan te gaan over de aard van de menselijke conditie.
Reeks samenhangende essays over de heksenvervolging, die vooral bedoeld was om van vrouwen onderdanige werkkrachten te maken, en over de pogingen om het lichaam, de seksualiteit en de baarmoeder van vrouwen te controleren. Een historisch relaas met verrassende lijnen naar vandaag.
Een boek voor iedereen die de pijn van racisme wil stoppen: kinderen die er zelf mee te maken krijgen én kinderen die een bondgenoot willen zijn. Je kunt dit boek op je eentje lezen, samen met een vriendin of vriend of samen met een volwassene.
Politiek is een wereld van taal en taal is strijd. Als voor het politiek personeel van VOKA-Vlaanderen taal de sleutel tot de Vlaamse identiteit is, welk wereldbeeld zit er dan achter hun eigen taal? Een verklarende handleiding bij de newspeak.
Na vijftien jaar strijd vertelt het feministische en antiracistische collectief BOEH! zélf zijn verhaal. Een verhaal van activisme en strijd, maar ook van onderling zusterschap, vernieuwende ideeën, intersectioneel feministe en werken aan een betere samenleving.
Heruitgave van de analyse die, met de ongemakkelijke conclusie dat ons migrantendebat door en door rechts was, in 1992 insloeg als een bom. Wat is er ruim dertig jaar later veranderd? Bekijk de vele citaten en trek je eigen conclusies.
De klacht waarmee Woonzaak, een onuitgegeven coalitie tussen tientallen middenveldorganisaties die werken rond wonen en huren, naar Straatsburg trok.
Mohamed Amin Chaib, jongere broer van Syriëstrijder Hicham Chaib, gaat in dit eerlijk en openhartig boek op zoek naar antwoorden. Vanuit zijn expertise en ervaring in de moskee, het onderwijs en jeugdwerk benoemt hij de problemen én reikt hij handvaten aan.