Een palet van acht verrassende ideeën die de samenleving creatief uitdagen.
Rik Pinxten houdt een warm pleidooi voor verzet in de geest van zijn mentors wijlen Jaap Kruithof en Leo Apostel. Voor de noodzaak ethisch, esthetisch en politiek te denken en te kiezen. Voor het schone, het goede en het medemenselijke denken en doen.
Onderwijsdeskundigen van de vier grote Vlaamse universiteiten luiden de alarmbel: een grondige hervorming van het secundair onderwijs is broodnodig. In dit maatschappijdebat leveren ze de vragen die er toe doen en een reeks mogelijke antwoorden.
Een radiografie van Antwerpen, een stad die bewust in tweeën wordt gedeeld en waarin bevolkingsgroepen tegen elkaar worden opgezet. En een oproep om het roer om te gooien.
Met een duidelijke stelling over hoe aan politiek te doen, en uitgaande van een analyse van de nieuwe wereldorde, bepleiten de auteurs een progressieve politiek op meerdere schalen.
Een echo van een ander geluid. Een geluid van strijd en verzet. Een geluid dat moet inspireren. En het relaas hoe een kwajongen uit de cité van Genk vakbondsdélégué werd en nu zijn ervaringen wil delen.
Een strafstaat gebouwd op de ruïnes van de welvaartsstaat: aan de hand van theoretische onderzoek en ervaring in de praktijk toont Lleshi aan waar dertig jaar neoliberalisme ons in sneltempo naar toe aan het voeren is.
Meer mobiliteit, globalisering en internet hebben de wereld grondig veranderd. Daardoor moeten we onze democratie herdenken, verbeteren en verdiepen. Vergeet multiculti, hier is superdiversiteit.
Het relaas van een van de honderdduizenden in dit land die geen vast werk vinden en dan maar aankloppen bij een interimkantoor. Een verbijsterende schets van de onderkant van de arbeidsmarkt.
Over de voortdurend veranderende krachtsverhoudingen tussen de drie geliefden Brussel, Wallonië en Vlaanderen. Een caleidoscoop van kleine en grote geschiedenissen.
Een verrassend relaas over een Europa waarin België maar ook pakweg Spanje en Italië plaats mogen ruimen voor kleine, zwakke regio's die door het bedrijfsleven in een economische wedren tegen elkaar uitgespeeld kunnen worden.
The New York Times plaatste Chavs in zijn lijstje van de beste tien non-fictieboeken van 2011.
Heruitgave van de klassieker uit 2007, vandaag actueler dan ooit. Over de extreme concurrentie op de scholenmarkt, de overdreven nadruk op instrumentele kennis, het buitengewoon onderwijs als sociale bezemwagen en de té vroege studieoriëntering.
Dit boek brengt, in het Nederlands en in het Frans, de ervaringen en de verhalen van de Brusselse jongeren naar buiten. Veertien jongeren schreven een brief over wat hen op hun lever ligt, over hun realiteit, hun leefwereld, hun stad.
De planeet staat op zijn kop, maar de tijd waarin we leven biedt ook kansen. Verfrissende alternatieven bestaan of worden aan de basis uitgewerkt. Rik Pinxten wandelt door zijn stad en door de wereld en doet verslag.
Democratie is verzet en verzet is democratie. Met die gewaagde stelling gaat filosoof Thomas Decreus aan de slag om het hedendaagse politieke bestel aan een scherpe kritiek te onderwerpen en een antwoord te bieden op het heersende pessimisme.
Emeritus hoogleraar Karel Pyck wandelt door een paar decennia pedofilieschandalen, van het Nederlandse dorpje Oude Pekela tot Marc Dutroux. Voor het eerst leest u een omvattende visie van een kinderpsychiater.
Twee jaar na de revoltes in het Midden-Oosten en Noord-Afrika maken Sami Zemni en zijn team van specialisten een balans op van de hele regio. Voorbij de oppervlakkigheden en algemeenheden.
Een analyse van het partijprogramma en de ideologie van de N-VA, de Nieuw-Vlaamse Alliantie.
Hoe de relatie van de mens tot arbeid de afgelopen decennia veranderde, met als hoogtepunt de flexicurity. Van werken om te leven tot leven om te werken. Een heldere en toegankelijke beschrijving.
170 nationaliteiten in 1 stad. Brussel. Hoe kwam die superdiversiteit zo snel tot stand? Dit boek combineert getuigenissen met onderzoek, maar is ook een liefdesverklaring aan een veelkleurige metropool.
Dit boek werpt een nieuw licht op de explosieve mix van toenemende armoede, onvoorstelbare rijkdom en straatgeweld in de grote steden van de Eerste Wereld.
Een inspirerende wandeling doorheen dertig jaar syndicaal engagement en internationaal activisme vanuit persoonlijke contacten van de auteur. Internationale solidariteit krijgt zo, ook dankzij de foto's, een concreet gezicht.
Een jonge journaliste met Iraanse roots reist door ex-Joegslavië, Turkije, Griekenland, Albanië, Syrië, Libanon, Jordanië, Egypte, een deel van de route die ze met haar moeder op de vlucht aflegde toen ze 13 was. De waarheden dansen voor haar ogen.
Een reis dwars door Servië, Kroatië en Bosnië, langs plaatsen die herinneren aan dood en vernieling. Een terugblik op wat er toen is gebeurd en een kijk op wat er sinds het einde van het conflict is veranderd.