Breed en up-to-date overzicht van behandelingen en interventies voor gehechtheidsproblemen die nu in de jeugdgezondheidszorg, de jeugdhulpverlening en de jeugd GGZ worden ingezet.
Centraal in deze studie staan de bevindingen van 15 jaar onderzoek naar 81 jonge Utrechtse veelplegers. Met een groot aantal aanbeveling voor de aanpak van deze jongeren.
Een voorlees- en praatboek waarmee moeilijke onderwerpen op een eenvoudige, speelse en (therapeutisch) verantwoorde wijze bespreekbaar worden gemaakt. Voor kinderen van 5 tot 8 jaar.
De eerste wetenschappelijk onderbouwende uitgave die professionals in het jongerenwerk en studenten sociaal werk inzicht biedt in het werken met (groepen) meiden.
Vanuit een combinatie van praktijkervaring en literatuurstudie geeft de auteur aan hoe hulpverleners moeten omgaan met kinderen die overgaan tot onthullingen over mishandeling.
Een indrukwekkend pleidooi om verhalen een belangrijke plaats te geven in de psychotherapie met kinderen. Veel voorbeelden en een heldere beschrijving.
Tips, ervaringen, wensen van jongeren voor jongeren die in een groep of gezinshuis wonen.
Een doosje met 140 kaarten waarop doelen staan die het eigenaarschap, het bewustzijn, de veerkracht en de (sociaal-emotionele) persoonsvorming van kinderen en jongeren ondersteunen.
Dit boek beschrijft de transformatie in jeugdzorg vanuit het perspectief van de autonome jeugdprofessional en biedt theoretische inzichten, praktijkvoorbeelden en handelingsmogelijkheden.
Yael Meijer, klinisch psycholoog en psychotherapeut bij Fier (landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties) gaat in dit boek bevlogen in op de zorg voor het jonge kind in geweld en verwaarlozing.
In dit boek komt de normale psychologische ontwikkeling tijdens de prepuberteit, puberteit en adolescentie aan de orde, maar er is ook aandacht voor scheiding, verslaving en pathologische stoornissen en voor de veranderende wereld van adolescenten. 2de herziene druk
In dit boek beschrijven deskundigen diverse creatieve manieren om getraumatiseerde kinderen en jongeren te helpen hun veerkracht te vergroten.
Deze rede is een eerste aanzet om een stem te geven aan hen die minder gelukkig geboren werden, aan kinderen met wat we Adverse Childhood Experiences noemen.
De eerste uitgave die opvoeders en begeleiders praktische vaardigheden leert om de ‘Factor i’ te kunnen bieden aan laagbegaafde jongeren: Iets dat of Iemand die doelbewust het verschil maakt bij het laten ontdekken en ontwikkelen van hun talenten.
Dit boek geeft kinderen van 8 tot 12 jaar, ouders, leerkrachten, kindercoaches en kindertherapeuten inzicht in de samenhang tussen lijf en hersenen en biedt handreikingen om de samenwerking daartussen soepel te laten verlopen.
De auteur beschrijft de (Nederlandse) Jeugdwet met zijn uitwerkingen in de jeugdhulp, gaat in op verbetermogelijkheden voor de jeugdhulp door het jeugdbeleid beter in balans te brengen en vraagt in dat verband politieke en bestuurlijke aandacht voor jeugdsectoren naast de jeugdhulp.
Een systeem- en oplossingsgerichte methodiek van ambulante gezinshulpverlening. Een praktische gids op de weg die elke gezinshulpverlener met zijn gezinnen aflegt.
Dit boek richt zich op de verandering van de aanpak en uitvoering van het jeugd(zorg)beleid op lokaal niveau. Een geactualiseerde uitgave van het studieboek Jeugdbeleid in transitie uit 2014.
Dit boek geeft inzicht in wat het betekent om een licht verstandelijke beperking te hebben en wat de oorzaak is van het ervaren van belemmeringen in het dagelijks functioneren. Kennis hierover vergroot de kans op succesvolle hulpverlening.
18 essays van afscheidnemend hoogleraar Jeugdbescherming Ido Weijers (universiteit Utrecht) met als rode draad de reflectie op de grondslagen van jeugdstrafrecht en kinderbescherming.
Dit boek inspireert om met het kind zelf te praten, en niet met de stoornis. De hulpverlener wordt uitgedaagd om expert van de vraag te worden in plaats van expert van het probleem, om actief te observeren en tegelijk te participeren.
Aan de hand van verhalen van jongeren, professionals en beleidsmakers maken de auteurs zichtbaar hoe sociale in- en uitsluitingsprocessen werken.
Dit kleine handboek behandelt ruim 30 problemen die bij het opvoeden van jeugdigen tussen 6 en 18 jaar kunnen voorkomen. Bestemd voor ouders, leerkrachten en professionals.
1Gezin1plan is gebaseerd op Gezin Centraal, een gezins- en oplossingsgericht methodisch programma. Het helpt professionals gezinnen zo te begeleiden dat zij zelf hun eigen antwoorden en oplossingen gaan vinden.
Dit boek geeft antwoord op vragen over de aard, kenmerken en aanpak van jeugdcriminaliteit in Nederland. 6de volledig herziene druk