Ontmoetingskansen creëren tussen diverse gezinnen is mogelijk, het is zelfs wenselijk, maar het gaat niet altijd vanzelf. Hoe dat komt, leggen we uit in dit boek. Een helder referentiekader én concrete inspiratie.
Centraal in het boek staat de toegang, of het proces vanaf het moment waarop de burger zich meldt met een ondersteuningsvraag, tot het toeleiden naar passende ondersteuning. Tevens is er aandacht voor collectieve voorzieningen, preventie en presentie.
Een compleet en actueel handboek voor het doen van praktijkgericht onderzoek in zorg, welzijn, werken en wonen.
Essentiële informatie en inzicht hoe professioneel om te gaan met beroepssituaties waarbij seksualiteit en intimiteit een rol spelen.
Dit boek is een eerste stap om interprofessioneel te leren werken in zorg en welzijn. Een oefening om de dialoog te leren voeren over mensbeelden. Voor (aankomende) professionals in zorg en welzijn.
Dit boek focust op zowel de individuele creativiteit van sociaal werkers als op de samenwerking en cocreatie met burgers en professionals van verschillende disciplines.
Basiskennis over reflecteren. Theoretische achtergronden afgewisseld met praktijkvoorbeelden en persoonlijke verhalen. Voor studenten sociale studies, gezondheidszorg, juridische opleidingen en veiligheid.
Sociaal werk van de antieke tot de postmoderne tijd en van de liefdadigheid van keizer Augustus tot de actieve welvaartsstaat van Frank Vandenbroucke.
Intensief bestudeerde casus van de ontwikkeling van een samenwerking die is opgestart door professionals en vrijwilligers die met jongeren werken in de Utrechtse krachtwijk Hoograven.
Dit overzicht van de belangrijkste werkvelden in het sociaal werk laat de grote diversiteit ervan zien en geeft tegelijk aan hoe er door sociaal werkers professioneel gewerkt kan worden vanuit een gemeenschappelijke basis. Voor studenten sociale studies.
Dit boek laat zien hoe een sociaal professional kan werken aan belangrijke grondhoudingen zoals aandacht, empathie en een onderzoekende houding. Ook komen vaardigheden zoals observeren, luisteren, afstemmen en non-verbale communicatie aan bod.
Een methodisch handelingsmodel om te interveniëren in de leefwereld van mensen. Met concrete instrumenten, visievorming op het sociaal werk en veel aandacht voor het oefenen van een basishouding die van professionals wordt verwacht.
Dit boek geeft inzicht in wat het betekent om een licht verstandelijke beperking te hebben en wat de oorzaak is van het ervaren van belemmeringen in het dagelijks functioneren. Kennis hierover vergroot de kans op succesvolle hulpverlening.
Dit basisboek is een achteruitkijkspiegel je ziet waar het sociaal werk vandaan komt en hoe het zich heeft ontwikkeld. Je ontdekt de verschillen met vroeger, maar ook de overeenkomsten.
Dit boek biedt handvatten voor het geven van maatschappelijke ondersteuning en versterkt het vermogen van mensen om richting te geven aan een leven dat ze de moeite waard vinden. 2de herziene druk
Benaderingen, ideeën, werkwijzen, handvatten en praktische aanwijzingen voor het ontwerpen, uitvoeren en begeleiden van actieonderzoek, dienstbaar onderzoek voor maatschappij en beroepspraktijk. Voor professionals in zorg, welzijn, wonen, onderwijs en HRM
Over de gevolgen van de ommezwaai naar wijkgericht werken voor de sociale professional. Een basisboek over interdisciplinair samenwerken in buurt- en wijkteams, met actieve burgers, vrijwilligers, ervaringsdeskundigen en mantelzorgers en de gemeenten.
Dit boek maakt duidelijk dat menselijk gedrag en denken emotioneel zijn geworteld en gekleurd door de sociale omgeving. Het bespreekt leren als betekenisgeving, waarbij (sub)culturen als blauwdruk dienen.
Dit boek geeft handvatten voor het aanleren van een onderzoekende houding, met een toegankelijke schrijfstijl en praktijkgerichte oefeningen. Voor studenten in de beginfase van educatieve en sociale studies in het hoger onderwijs.
Concrete, praktische tips en adviezen voor het schrijven van teksten in het sociaal werk. Schrijver, lezer én doelen van de tekst staan centraal. Voor studenten van sociale studies en ervaren professionals.
Dit boek biedt inzicht in de wijze waarop sociale professionals, via een talentgerichte benadering en de methodische handvatten die daarbij horen, aan de persoonlijke groei en maatschappelijke participatie van kwetsbare jongeren kunnen werken.
Dit handboek helpt zorgprofessional en sociaal werkers via het gebruik van de Individuele Rehabilitatie Benadering (IRB) de competenties te verwerven die nodig zijn om mensen maatschappelijk te ondersteunen.
Dit boek beschrijft welke invloed cultuur en religie hebben op zorg en welzijn en geeft praktische tips hoe de professional daarmee kan omgaan. Uitgangspunt daarbij is de belevingswereld van de individuele patiënt of cliënt.
Een reeks teksten met economische, sociaalgeografische en politiek-filosofische inslag. Geen praktijkboek over opbouwwerk maar het resultaat van drie decennia naar de dingen kijken met de ene voet in de praktijk en met de andere in de theorie.
Heldere en duidelijk beschreven methode, geschikt voor iedereen die werkzaam is in de hulpverlening, zorg of onderwijs om het kind, de jongere of de volwassen in de context van diens hele levensloop te zien. Stimuleert reflectie en zelfreflectie.