Actieonderzoek voor professionals in zorg en welzijn View larger

Actieonderzoek voor professionals in zorg en welzijn

9789066658363

Verkrijgbaar

Dit praktisch georiënteerd boek geeft handreikingen aan mensen die willen kennismaken met actieonderzoek en willen leren zelf actieonderzoek te doen.

More details

34,00 € tax incl.

Data sheet

Uitgeverij SWP
Year 2007, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 352p.

More info

Actieonderzoek staat volop in de belangstelling in zorg en welzijn. Steeds vaker, steeds meer ook wordt het gebruikt. Het lijkt soms wel of dat (bijna) iedereen actieonderzoek doet. Actieonderzoek wordt tot een paraplu waar iedereen die onderzoek rond en in de praktijk van zorg en welzijn een warm hart toedraagt onder kan schuilen. Een paraplu ontneemt soms het zicht. Veel praktijkonderzoek dat actieonderzoek genoemd wordt, is géén actieonderzoek. Actieonderzoek wordt vaak veel te gemakkelijk voorgesteld. Actieonderzoek is echter dubbel zo moeilijk als traditioneel onderzoek, maar tegelijkertijd dubbel zo effectief. Het is een krachtige onderzoeksbenadering die bruikbare kennis levert om gezamenlijk de praktijk van welzijn en zorg te verbeteren.

Wat is dat precies actieonderzoek? Wat is wel actieonderzoek en wat niet? En vooral: hoe doe je dat actieonderzoek? Daarover gaat dit boek. Dit praktisch georiënteerd boek geeft handreikingen aan mensen die willen kennismaken met actieonderzoek en willen leren zelf actieonderzoek te doen. Het boek biedt een overzicht van opvattingen, ideeën en richtlijnen voor het opzetten en uitvoeren van actieonderzoek. Verspreid over vijf delen komen aan de orde:

  • het ontstaan en gebruik van actieonderzoek (deel 1)
  • modellen en manieren van actieonderzoek (deel 2)
  • uitvoeren van actieonderzoek (deel 3)
  • hulpmiddelen en materialen bij het doen van actieonderzoek (deel 4)
  • taken en competenties onderzoeker (deel 5)

Het geheel wordt afgewisseld met verhalen (casussen) uit de praktijk van actieonderzoek. Op dit moment is een praktisch georiënteerd boek toegesneden op actieonderzoek in zorg en welzijn niet beschikbaar. Dit boek voorziet in deze behoefte. Dit boek wijst de weg in het adequaat gebruik van actieonderzoek in zorg en welzijn.. en wordt gevoed door inzichten en ervaringen opgedaan in een reeks van jaren in onderwijs en onderzoek. Actieonderzoek in zorg en welzijn is uitermate geschikt voor studenten en hun begeleiders en beroepsbeoefenaren in zorg en welzijn.

Ferdie Migchelbrink is docent en onderzoeker aan Fontys Hogeschool Sociale Studies te Eindhoven. Vanaf 1986 is hij als projectleider en adviseur betrokken bij vele onderzoeken in zorg en welzijn. Hij is ook de auteur van het succesvolle boek Praktijkgericht onderzoek in zorg en welzijn. (11 drukken sinds 1996). Dit boek verscheen ook bij SWP.

Auteurs