Malcolm X View larger

Malcolm X

9789462670938

Verkrijgbaar

Meer dan een halve eeuw na zijn dood blijft Malcolm X, formerly known as Malcolm Little, een icoon en cultheld in hetzelfde rijtje als Che en Lumumba. Dit boek wekt hem weer tot leven.

More details

9,99 € tax incl.

Data sheet

Uitgeverij EPO
Year 2016
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 129p.

More info

Hij was tegelijkertijd een van de meest gehate en geliefde mannen van zijn tijd. Droeg de geuzentitel angriest man in America. Voerde een kruistocht tegen de onderdrukking van de zwarten in de VS. Vervelde van militant van het schimmige Nation of Islam tot revolutionair. Was net geen veertig toen drie mannen hem tijdens een toespraak in New York doodschoten. Meer dan een halve eeuw na datum blijft Malcolm X, formerly known as Malcolm Little, een icoon en cultheld in hetzelfde rijtje als Che en Lumumba. Dit boek wekt hem weer tot leven.

In het eerste deel schrijft Fikry El Azzouzi zijn fascinatie voor Malcolm X van zich af: 'Ik sta recht / Niet voor de klant / Maar voor de onderkant / Voor de mensen aan de rand / Heb ik toegezegd / Om eindelijk te beginnen / Aan mijn gevecht.'
Het tweede deel is de neerslag van een legendarische toespraak van meneer X zelve over de Afro-Amerikaanse geschiedenis, slavernij, kolonialisme en kapitalisme.

Met een voorwoord van Dyab Abou Jahjah en een nawoord van Rachida Aziz.

'Malcolm X komt tot leven in de zinnen die Fikry El Azzouzi hier neerpent. Niet als een mythische figuur die boven de wereld staat, niet als een man die groter is dan het volk en de mensen. Maar als een voorbeeld en een mens waar ook een 16-jarige jongere uit Borgerhout of Molenbeek zich kan in vinden.' – Dyab Abou Jahjah, schrijver.

Dit boek verschijnt gelijktijdig met het theaterstuk Malcolm X dat in de KVS in première gaat.

Auteurs

Fikry El Azzouzi