Opvoeding als spiegel van de beschaving View larger

Opvoeding als spiegel van de beschaving

Een moderne antropologie van de opvoeding

9789066659247

Verkrijgbaar

Opvoeding kan met recht worden opgevat als een spiegel van de beschaving waarin zij gestalte krijgt. Door goed in die spiegel te kijken kunnen we van alles te weten komen over de wisselwerking tussen opvoeding, cultuur en maatschappij.

More details

29,00 € tax incl.

Data sheet

Uitgeverij SWP
Year 2009, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 272p.

More info

Bibliotheken zijn er volgeschreven over de vraag wat opvoeding nu eigenlijk is, en vooral over de vraag wat het zou moeten zijn. Wat is het doel van de opvoeding, wie is er voor verantwoordelijk, welke middelen zijn geschikt en geoorloofd? De antwoorden op dergelijke vragen blijken zeer sterk te variëren, niet alleen per cultuur of zelfs per subcultuur, maar ook per historische periode, samenlevingsvorm en religie. Opvoeding kan daarom met recht worden opgevat als een spiegel van de beschaving waarin zij gestalte krijgt. Door goed in die spiegel te kijken kunnen we van alles te weten komen over de wisselwerking tussen opvoeding, cultuur en maatschappij.

Opvoeding als spiegel van de beschaving bevat bijdragen van prominente wetenschappers met een verschillende achtergrond: Anne Provoost, letterkundige en (kinder)boekenschrijver, Gerrit Breeuwsma, ontwikkelingspsycholoog, Mariëtte de Haan, psycholoog, Marion van San, cultureel antropoloog, Josine Junger Tas, criminoloog, Jaap Doek, rechtsgeleerde, Christien Brinkgreve, socioloog, Carlo Schuengel, orthopedagoog, Ed Spruijt, socioloog, Louis Tavecchio, pedagoog, Mineke van Essen, historisch pedagoog, Leendert Groenendijk, historisch pedagoog, Cok Bakker, theoloog, Tom ter Bogt, cultuurpsycholoog, Jeannette Doornenbal, pedagoog, en de drie redacteuren: de ontwikkelingspsycholoog Willem Koops en de pedagogen Bas Levering en Micha de Winter.

Het boek is bedoeld voor pedagogen, psychologen, opvoeders, leerkrachten en ouders die verder willen kijken dan ze gewend zijn, net als Het kind als spiegel van de beschaving, dat vorig jaar verscheen.

Auteurs

Micha de WinterWillem Koops