Op je blauwe ogen Bekijk groter

Op je blauwe ogen

Verbinden en vertrouwen in de zorg

9789088509605

Verkrijgbaar

Alledaagse persoonlijke ervaringen, gedachten en ideeën over verbinden en vertrouwen in de zorg. Van zorgverleners én zorgvragers. Met tips en aanbevelingen.

Meer details

21,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2020, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 152p.

Meer informatie

Het is onmogelijk om het er niet over te hebben: verbinden en vertrouwen in de zorg. We vertrouwen soms blindelings, volstrekt naïef of vanuit noodzaak omdat we ons afhankelijk voelen. Of geloven we gewoon echt dat de ander doet wat beloofd wordt? Verbinden en vertrouwen zijn sleutelwoorden in de zorg. Als ergens, dan daar en juist nu! De tijd waarin een pandemie ons treft.

In deze bundel vind je alledaagse ervaringen, gedachten en ideeën over verbinden en vertrouwen in de zorg. Daarbij speelt de manier van kijken, de bril die wordt opgezet wanneer je de ander ziet. Dan maakt het uit of je medewerker bent of je bent degene die zorg of ondersteuning krijgt. Beiden krijgen hier een plaats: medewerkers met verschillende achtergrond en opleiding beschrijven hun persoonlijke ervaringen, hun kwetsbaarheid en hun positieve momenten. Dat geldt ook voor een aantal ‘ervaringsdeskundigen’, hun belang wordt steeds groter in de zorg. Cliënten, de zorgvragers, vertellen elk, zelfs met hun eigen moeder samen, persoonlijke verhalen en de wijze waarop verbinden en vertrouwen bepalend zijn geweest voor het slagen van hulp en zorg.

Het thema is zorgbreed, of je nu in de jeugdzorg werkt, als verpleegkundige in de ouderenzorg, behandelaar in de GGZ, of in de zorg aan mensen met een beperking. Deze bundel wil vanuit de praktijkervaring een hart onder de riem zijn en een handvat: het staat bol van tips en aanbevelingen! Dat helpt voor de alledaagse zorg, bij intervisie of supervisie en is een onmisbare bron voor opleiding en training!

Gerelateerde titels

Auteurs

Jac de Bruijn

Jac de Bruijn was GZ-psycholoog en tot voor kort lid van de raad van bestuur van Prisma, zorgorganisatie.voor mensen met een beperking. Inmiddels is hij ca. 35 jaar werkzaam in de zorg, waaronder geestelijke gezondheidszorg, jeugdzorg en de laatste 15 jaar in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarin is hij het meest aangetrokken tot het thema maatschappelijke diversiteit en inclusie. Reden genoeg om deze bundel uit te brengen.
Hij werkt sinds kort zelfstandig en heeft als co auteur inmiddels diverse publicaties op naam zoals Handboek Emotionele Ontwikkeling en Handboek verstandelijke beperking ± 25 mehoden in zorg en ondersteuning. Bij voorkeur werkt hij  ‘two ways’ productief in een combinatie van praktijk en reflectie. Als persoonlijke aanvulling en verdieping op betekenis van zorg en hulpverlening heeft hij in 2005 de theologische studie aan de KUB cum laude afgerond.


Judith Coolen

Judith Coolen is een bevlogen en no-nonsense Orthopedagoog Generalist met circa 20 jaar ervaring in het werken voor mensen met een beperking en is ze sinds enkele jaren ook actief in de jeugdzorg.
Haar hart gaat uit naar het ondersteunen van mensen met een licht verstandelijke beperking. Hierbij is haar missie om te zorgen dat zij een zo groot mogelijke kwaliteit van leven ervaren samen met hun netwerk. Vanuit de diverse invalshoeken is Judith continue bezig om stenen te verleggen en bij te dragen aan kwalitatief goede begeleiding en behandeling voor deze doelgroep.
Judith werkt oplossingsgericht, in de realiteit en dynamiek van de dag en met een gezonde dosis humor. Na jaren gewerkt te hebben als gedragswetenschapper binnen organisaties werkt ze nu meerdere jaren als zelfstandige en heeft ze een rol binnen het eigentijdse zorginitiatief Het Houvast.
Als gedreven trainer, supervisor (NVO) en consulent draagt ze bij aan de professionele ontwikkeling van collega professionals. En als ervaren EMDR therapeut biedt ze individuele therapie bij traumagerelateerde problematiek van zowel zorgvragers als professionals.


Marijke Doevendans

Marijke Doevendans is sinds 1996 werkzaam in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking bij Stichting Prisma. Als leidinggevende werkt ze met veel creativiteit en lef om een zo groot mogelijke kwaliteit van ondersteuning te leveren voor clienten en een zo groot mogelijk werkplezier te organiseren voor medewerkers. Ze zet zich in haar werk nadrukkelijk voor beiden in om tot perspectief en gewenste toekomst te komen. Hierbij werkt ze oplossingsgericht en planmatig, en lukt het haar om buiten gebaande paden te denken en op die manier te komen tot eigentijdse oplossingen en initiatieven waarbij mensen met zin en vertrouwen de toekomst tegemoet gaan. Ze heeft een groot reflecterend vermogen en wordt ervaren als betrokken en sensitief.
Ze zet haar managementvaardigheden in vanuit een grondhouding van medemenselijkheid: een prettig mensen-mens om mee samen te werken. Marijke is eager to learn en heeft de afgelopen jaren nog diverse trainingen en opleidingen afgerond. Meest recent volgt ze de opleiding Advanced Zorgmanagement aan Nyenrode Business Universiteit.
Naast haar baan is Marijke sinds een aantal jaren tevens actief vanuit haar eigen praktijk als supervisor (LVSC), consulent en trainer.