Sterfelijk zijn Bekijk groter

Sterfelijk zijn

Geneeskunde en waar het uiteindelijk om gaat

9789057124389

Verkrijgbaar

In dit boek deelt Gawande zijn inzichten over de kunst van het ouder worden en sterven en doet hij voorstellen om de geneeskunde te verbeteren. Hij pleit voor een nieuwe blik: met nadruk op de kwaliteit van leven én sterven.

Meer details

24,99 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Nieuwezijds
Jaar van uitgave 2015
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 264p.

Meer informatie

#1 New York Times Bestseller

In zijn bestseller Sterfelijk zijn bespreekt Atul Gawande aan de hand van onderzoek en aangrijpende verhalen de grootste uitdaging van zijn vak: hoe kan de geneeskunde niet alleen het leven maar ook het levenseinde verbeteren?

Het proces van ouder worden en sterven is een medische aangelegenheid geworden die door professionals in de gezondheidszorg gemanaged wordt. In verzorgingshuizen zitten mensen omwille van de veiligheid in rolstoelen. In ziekenhuizen liggen stervenden geïsoleerd aan een monitor terwijl er niets meer te genezen valt. Artsen gaan gesprekken over de dood uit de weg en vallen terug op valse hoop en behandelingen die het leven eerder verkorten dan verbeteren. Patiënten en hun familieleden hopen op een wonder en gaan daarin mee.

Gawande geeft voorbeelden van persoonlijke en sociale zorg voor zieken en afhankelijke ouderen. Hij verkent allerlei vormen van terminale zorg en toont hoe rijk en gevarieerd de laatste weken of maanden van het leven kunnen zijn. Voor mensen heeft het leven betekenis omdat het een verhaal is. En bij verhalen doet het einde ertoe.

 

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Atul Gawande

Atul Gawande is chirurg en schrijft voor The New Yorker, doceert aan Harvard Medical School, was adviseur van president Clinton over zorgbeleid en leidt het Safe Surgery Saves Lives programma van de WHO.