Alle therapeuten gehad? Bekijk groter

Alle therapeuten gehad?

Nekpijn, hoofdpijn, rugpijn, whiplash, vermoeidheid, duizeligheid, spierreuma, hyperventilatie

9789088505140

Verkrijgbaar

Over SOLK, Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten en een echte uitweg ervoor, de psychosomatische therapie.

Meer details

17,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2015, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 136p.

Meer informatie

Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben last van gezondheidsklachten waarvoor geen lichamelijke oorzaak gevonden kan worden. Denk aan nekpijn, hoofdpijn, rugpijn, whiplash, chronische vermoeiheidssyndroom, duizeligheid, spierreuma (fibromyalgie), hyperventilatie of prikkelbare darmsyndroom. Deze (stress)klachten worden ook wel SOLK genoemd: Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. SOLK-patiënten gaan vaak van de ene dokter naar de andere therapeut.

In veel gevallen kan psychosomatische therapie bij deze klachten een echte uitweg bieden. In dit boek maken we kennis met deze therapie en het duurzame resultaat dat hiermee bereikt wordt.

In Alle therapeuten gehad? wordt Kristel gevolgd, een vrouw die een whiplash oploopt met blijvende pijnklachten en uitvalverschijnselen. Kristel krijgt gedurende tien jaar te maken met uiteenlopende behandelingen, die niet duurzaam blijken te zijn. Totdat de huisarts haar doorverwijst naar een psychosomatische therapeut.

Het verhaal van Kristel wordt afgewisseld met korte theoretische analyses, verklaringen en de relatie naar de uiteindelijke oplossing. Tevens wordt een belangrijke rekensom gemaakt: wat heeft het traject haar en de maatschappij gekost. En hoe had het anders kunnen lopen als de behandeling tijdig een andere wending had gekregen (psychosomatische vroegdiagnostiek)?

Dit is een boek dat niet alleen iedereen met SOLK zou moeten lezen, maar zeker ook huisartsen, arbo-artsen en behandelaars. Michiel van Geloven schreef verschillende boeken over actuele thema’s in de gezondheidszorg. Alle therapeuten gehad? kwam tot stand in nauwe samenwerking met professionals uit de zorg.

Auteurs

Michiel van Geloven

Michiel van Geloven (1966) werkt als zelfstandig adviseur en projectmanager. Zijn werkveld is vooral het hoger onderwijs. Sinds enkele jaren is hij ook actief in de Zorg en dat heeft geleid tot twee boeken over managementthema’s voor professionals in de zorg. In zijn directe omgeving heeft hij jarenlang te maken gehad met een SOLK-patiënt, die inmiddels dankzij psychosomatische therapie weer volledig klachtenvrij is. Dat heeft hem ertoe gebracht hierover een boek te schrijven: Alle therapeuten gehad?