Gewogen betogen Bekijk groter

Gewogen betogen

Juridisch argumenteren in de praktijk

Verkrijgbaar

Dit boek geeft studenten van juridische opleidingen grip op de complexe juridische argumentatiepraktijk en concrete handvatten om er adequaat aan deel te nemen. Niet de argumentatieleer, maar de argumentatievaardigheden staan centraal.

Meer details

26,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Coutinho
Jaar van uitgave 2012, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 224p.

Meer informatie

Argumenteren is een van de belangrijkste instrumenten in de gereedschapskist van de jurist. Gewogen betogen geeft studenten van juridische opleidingen grip op de complexe juridische argumentatiepraktijk en concrete handvatten om hier adequaat aan deel te nemen.

In dit boek staan in plaats van de argumentatieleer de argumentatievaardigheden centraal. Daarnaast maken de auteurs een onderscheid tussen algemeen maatschappelijk argumenteren en juridisch argumenteren en bespreken zij typisch juridische redeneerwijzen. Hiermee is Gewogen betogen een praktijkboek waarmee de (aankomend) jurist uit de voeten kan. De volgende onderwerpen komen aan bod: het beschrijven van gedragingen die tot een conflict leiden, het selecteren van relevante feiten, het formuleren van juridische vragen, de juridische vertaling van feiten en het bepalen van argumentatieruimte en strategie van de argumentatie. Daarnaast wordt ingegaan op het vermijden van logische, psychologische en juridische valkuilen. Aan het einde van elk hoofdstuk wordt de behandelde theorie omgezet in een aantal concrete stappen.

Gewogen betogen brengt de juridische praktijk en de argumentatieleer samen. Op de bijbehorende website wordt voor studenten en docenten divers studiemateriaal aangeboden, zoals achtergrondinformatie, lessuggesties en opdrachten.

Het is geschikt voor zowel juristen met weinig kennis van de argumentatieleer als voor neerlandici die weinig juridisch onderlegd zijn.

Auteurs

Willem-Jan van Gendt

Willem-Jan van Gendt is neerlandicus en docent argumentatie, verbonden aan de Juridische Hogeschool Avans-Fontys.


Van dezelfde auteur:

Ron Ritzen

Ron Ritzen is jurist en filosoof en docent bestuursrecht, rechtspsychologie en ethiek, verbonden aan de Juridische Hogeschool Avans-Fontys.