Effectieve ouderparticipatie in het jeugdstrafproces Bekijk groter

Effectieve ouderparticipatie in het jeugdstrafproces

De Utrechtse Pilot - Versterken Betrokkenheid Ouders

9789088502750

Verkrijgbaar

Verslag van het onderzoek dat in 2009 werd gestart ter begeleiding van de pilot van het Veiligheidshuis Utrecht rond participatie en betrokkenheid van ouders van wie de kinderen voor de rechter moeten verschijnen.

Meer details

18,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2011, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 96p.

Meer informatie

Een veel gehoorde klacht over de strafzitting met minderjarigen is dat ouders daar vaak ontbreken. Snappen ouders wel waar het om gaat? En weten jeugdofficieren en kinderrechters de rol van ouders bij de zitting wel adequaat te benutten?

Ter beantwoording van deze vragen is in 2009 vanuit het Veiligheidshuis Utrecht in opdracht van het ministerie van Justitie een pilot opgezet die bestond uit twee onderdelen - voorlichting aan de ouders en training van de kinderrechters en jeugdofficieren. De pilot is van meet af aan begeleid door onderzoek. Deze publicatie doet daarvan verslag.

Allereerst blijkt verrassend genoeg dat de ouders de laatste jaren in het hele land in overgrote meerderheid naar de zitting komen! Tegen deze achtergrond maakt deze studie duidelijk dat de bijdrage van voorlichting aan de ouders er in bestaat de kleine minderderheid van de ouders, die aarzelt of niet op de hoogte is, te motiveren toch naar de zitting te gaan.

Aanbevolen wordt met name de ouders die voor het eerst een oproep voor een zitting ontvangen te informeren, en alle kinderrechters, jeugdofficieren en parketsecretarissen op dit punt te trainen. Een effectievere participatie van de ouders bij de strafzitting van hun kind kan bijdragen aan het voorkomen van herhaald delinquent gedrag.

Auteurs

Kristien Hepping

Kristien Hepping is als promovenda en docente werkzaam bij de Universiteit Utrecht. Als promovenda doet zij onderzoek naar de rechtspositie van ouders in het jeugdbeschermingproces en in het jeugdstrafproces. Als docente verzorgt zij onderwijs op het gebied van jeugdcriminaliteit, jeugdrecht en justitiele interventies in de interfacultaire minor Jeugd & Criminaliteit.


Ido Weijers

Ido Weijers was als hoogleraar Jeugdstrafrecht en Jeugdbescherming verbonden aan de opleiding Pedagogiek van de Faculteit Sociale Wetenschappen en aan het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtwetenschappen van de Universiteit Utrecht. Hij studeerde politicologie en pedagogiek aan de UvA en promoveerde in 1991 aan de EUR. Hij publiceerde meer dan 25 boeken, waaronder Children and the Law in the Netherlands (Boom Eleven, 2e druk 2018), De creatie van het mondige kind (Uitgeverij SWP, 7e druk 2017), Jeugdstrafrecht (Boom, 4e druk 2017), Rotjeugd (Uitgeverij SWP, 2016) en Parens patriae en prudentie. Grondslagen van jeugdbescherming (Uitgeverij SWP, 2012).