Nieuw Ongekend Bekijk groter

Ongekend

Over vrouwen in de natuurwetenschap die over het hoofd werden gezien

9789057125683

Verkrijgbaar

Biografische schetsen van vrouwen die zich tegen de tijdgeest in tot onderzoeker ontwikkelden, ontdekkingen deden en vaak daarna toch buiten de geschiedenisboekjes vielen. Plus een uitgebreid inleidend essay over vrouwen en natuurwetenschappen in verleden en toekomst.

Meer details

19,99 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Nieuwezijds
Jaar van uitgave 2022
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 208p.

Meer informatie

Newtons wetten, Einsteins relativiteitstheorie, Schrödingers kat, de Ampère of Mendelejevs periodieke systeem van elementen... Bijna iedereen kent natuurwetenschappelijke wetten, theorieën of eenheden die naar mannen zijn vernoemd. Maar naar vrouwen?

Toch waren ze er al eeuwen: vrouwen die zich verdiepten in de natuurwetenschappen. Henrietta Leavitt ontwikkelde de methode waarmee Hubble de uitdijing van het heelal kon afleiden. June Almeida maakte voor het eerst de structuur zichtbaar van een verkoudheidsvirus dat de naam corona kreeg. Alice Ball ontwikkelde op Hawaii het eerste redelijk effectieve middel tegen lepra.

Wie maar een beetje zoekt, komt er nog veel meer tegen: vrouwen die zich tegen de tijdgeest in en tegen de klippen op tot onderzoeker ontwikkelden, die ontdekkingen deden, ideeën ontwikkelden én die vaak daarna toch buiten de geschiedenisboekjes vielen.

In de rubriek Ongekend in NRC haalde Margriet van der Heijden de afgelopen jaren zulke vrouwen voor het voetlicht. Dit boek is een bundeling van deze biografische schetsen, aangevuld met niet eerder gepubliceerde portretten en een uitgebreid inleidend essay over vrouwen en natuurwetenschappen in verleden en toekomst.

Gerelateerde titels

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Margriet van der Heijden

Margriet van der Heijden is deeltjesfysicus, hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de TU/e, en docent aan Amsterdam University College. Ze schrijft regelmatig voor NRC en schreef het voor de Libris Geschiedenis Prijs genomineerde boek Denken is verrukkelijk, over het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest.