Donkere materie en de dinosaurussen Bekijk groter

Donkere materie en de dinosaurussen

Hoe alles in het universum op een verbazingwekkende manier samenhangt

9789057124747

Verkrijgbaar

Van het ontstaan van het universum, tot het ontstaan van leven, Randall legt alles helder uit in een spannend boek met een prachtige ontknoping.

Meer details

24,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Nieuwezijds
Jaar van uitgave 2016
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 368p.

Meer informatie

66 miljoen jaar geleden knalde een komeet met een doorsnee van 10 kilometer tegen de aarde en veroorzaakte een natuurramp waarbij de dinosaurussen en driekwart van de andere levende soorten uitstierven. Er kwam aan de andere kant ook meer leefruimte voor het ontstaan van grotere zoogdieren, zoals de mens. Hoe kon zoiets gebeuren?

Randall verkent een speculatief scenario: een schijf donkere materie gaf de aanzet tot de komeetinslag. Ze bespreekt gaandeweg waar materie uit bestaat, wat de aard van ruimte en tijd is, en hoe alles in het universum evolueerde tot de wereld die we nu kennen. Als we willen nadenken over de huidige staat van onze planeet, moeten we inzicht krijgen in de kosmische context waarin zij zich ontwikkelde.

Lisa Randall vertelt hoe wetenschappers – sterrenkundigen, fysici, chemici, geologen, biologen – ontdekken wat er op aarde en in de kosmos gebeurt en hoe in het universum het grote en het kleine, het zichtbare en het onzichtbare, nauw met elkaar verbonden zijn.

Auteurs

Lisa Randall

Lisa Randall is hoogleraar natuurkunde en kosmologie aan Harvard University. Ze ontving vele wetenschappelijke prijzen en eredoctoraten. Esquire rangschikte haar onder de ’75 Most Influential People of the 21st Century’.