Over het ontstaan van soorten Bekijk groter

Over het ontstaan van soorten

door middel van natuurlijke selectie, of het behoud van bevoordeelde rassen in de strijd om het leven

9789057122545

Verkrijgbaar

17,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Nieuwezijds
Jaar van uitgave 2007
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 402p.

Meer informatie

Over het ontstaan van soorten is het bekendste werk van Charles Darwin (1809-1882). Hierin ontvouwt hij in 'een lang argument' de evolutietheorie die vanaf de publicatie op 24 november 1859 tot de dag van vandaag zoveel opschudding heeft veroorzaakt.

De impact van dit boek op het denken is enorm geweest. Vandaag de dag wordt de evolutietheorie weliswaar even algemeen aanvaard als de atoomtheorie, maar dat neemt niet weg dat zij de gemoederen nog steeds in beweging brengt omdat ze de grens tussen geloof en wetenschap raakt.

Darwins benadering van het leven is rationeel en natuurwetenschappelijk. Zijn wereldbeeld is opgebouwd uit louter kenbare en verifieerbare feiten. Hij houdt zijn lezers voor dat alle levensvormen op aarde, de mens nadrukkelijk niet uitgezonderd, zijn geproduceerd door onbezielde en doelloze natuurkrachten.

Darwins evolutietheorie is en blijft een van de meest revolutionaire visies op mens en natuur uit de wereldgeschiedenis, en het boek Over het ontstaan van soorten is een van de belangrijkste teksten van de moderne tijd: een onbetwiste must in het wetenschappelijk canon.

Dit is de veelgeprezen vertaling van Ludo Hellemans van de oorspronkelijke editie van On the Origin of Species uit 1859.

Auteurs

Charles Darwin

Charles Darwin wordt in 1809 in Shrewsbury geboren als zoon van een arts. Hij is de kleinzoon van zowel de beruchte vrijdenker Erasmus Darwin als de industrieel Josiah Wedgwood, oprichter van de beroemde porseleinfabriek. Darwin kent een gelukkige jeugd en ontdekt al vroeg zijn liefde voor de natuur. Hij begint in 1825 aan een studie medicijnen in Edinburgh, maar stapt in 1827 over naar het Christ's College in Cambridge om daar theologie en natuurwetenschappen te studeren.
In 1831 vertrekt Darwin voor een bijna vijf jaar durende reis rond de wereld op het schip de Beagle. Tijdens deze reis verzamelt hij als natuuronderzoeker een enorme hoeveelheid informatie over de meest uiteenlopende planten en dieren en bestudeert hij de geologie van de gebieden die hij bezoekt. In 1839, drie jaar na zijn terugkeer met de Beagle, publiceert Darwin zijn verslag van die reis.
Op 29 januari 1839 trouwt hij met zijn nicht Emma Wedgwood en verhuizen ze naar Londen. In 1842 vestigt het gezin zich in Down House in het plaatsje Downe in Kent. Emma en Charles krijgen samen tien kinderen.
Darwins grote werk, Over het ontstaan van soorten, verschijnt op 24 november 1859. Het is een onmiddellijk succes; de eerste oplage is binnen een dag uitverkocht, maar het boek zorgt ook al snel voor veel controverse.
In De afstamming van de mens uit 1871 beargumenteert Darwin aan de hand van zijn seksuele selectietheorie dat de mens vanuit de hogere primaten is geëvolueerd.
Een jaar later verschijnt Het uitdrukken van emoties bij mens en dier, waarin hij de universaliteit van gevoelsuitdrukkingen onderzoekt.
Naast vele andere gespecialiseerde natuurwetenschappelijke publicaties schrijft Darwin ook een autobiografie, bedoeld voor zijn kinderen, die na zijn dood is gepubliceerd.
Charles Darwin sterft in 1882 na een hartaanval en is in Westminster Abbey begraven.