Verpleegkunde volgens het Neuman systems model Bekijk groter

Verpleegkunde volgens het Neuman systems model

Vertaling en bewerking voor de Nederlandse praktijk

Verkrijgbaar

Theorie en praktijk van het Neuman Systems Model voor de verpleegkunde. Volledig herziene zesde druk, met digitaal aanvullend materiaal.

Meer details

30,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum
Jaar van uitgave 2016
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 252p.

Meer informatie

De gezondheidszorg zit middenin een van de grootste veranderingen uit haar geschiedenis. De focus verandert van genezen en verzorgen naar juist het voorkomen van ziek worden. De zorg afstemmen op de specifieke wensen en kenmerken van de cliënt staat centraal in combinatie met een groter beroep doen op de sociale omgeving van de cliënt. Er wordt uitgegaan van de krachten van de cliënt in plaats van de beperkingen. Zo wordt samengewerkt aan herstel.

Methodisch denken en handelen is dé manier om zicht en grip te krijgen op deze complexiteit. Een theorie of model kan hierbij behulpzaam zijn. Het Neuman Systems Model (NSM) biedt onder andere verpleegkundigen, opleiders en managers in de verpleegkunde een uitstekende basis om hulpverlening veilig, verantwoord en professioneel vorm te geven.

De breed gedragen theoretische basis van het NSM leidt niet alleen tot een wetenschappelijk onderbouwde praktijkvoering, maar tevens tot een systeemgeoriënteerde, holistische benadering van gezondheidsproblemen, waarbij thema's als: gezondheid, preventie en herstel, maken dat het naadloos aansluit bij de huidige ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Daarnaast sluit het NSM steeds beter aan bij actuele ontwikkelingen zoals: kwaliteit en veiligheid in de zorg, een groter beroep doen op de eigen verantwoordelijkheid van de cliënt, het evidence based practice (EBP) werken en het meer inschakelen van het sociale (steun-)systeem van de cliënt. Elementen die in dit boek allemaal aan de orde komen.

In deze volledig herziene zesde druk van Verpleegkunde volgens het Neuman Systems Model is de vertrouwde opbouw van theorie naar praktijk gehandhaafd. De auteurs (beiden door Betty Neuman benoemd als trustee van het model) leggen nog meer de nadruk op de vertaling en toelichting van het theoretische model naar de dagelijkse praktijk van de verpleegkundige, met veel (nieuwe) praktijkvoorbeelden. In samenwerking met prof. dr. Jacqueline Fawcett, FAAN is een nieuw hoofdstuk opgenomen over het NSM als raamwerk voor (wetenschappelijk) onderzoek. Ook nieuw is digitaal aanvullend materiaal, bestaande uit hoofdstuksamenvattingen, reflectievragen en videomateriaal.

Het boek is geschreven voor verpleegkundigen (in opleiding). Daarnaast is het dankzij het nieuwe hoofdstuk over onderzoek ook een aanrader voor bijvoorbeeld verplegingswetenschappers, verpleegkundig specialisten en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen.

Auteurs

Frans Verberk


André Merks