Dramatisch drieluik Bekijk groter

Dramatisch drieluik

9789067283250

Verkrijgbaar

Zes personages op zoek naar een schrijver plus Ieder op zijn manier plus Vanavond improviseren wij is drie maal theater in het theater.

Meer details

18,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Papieren Tijger
Jaar van uitgave 2017
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 248p.

Meer informatie

In het eerste stuk, Zes personages op zoek naar een schrijver, snakken zes wel gecreëerde, maar niet voltooide, toneelfiguren ernaar om verder ontwikkeld te worden, en gaan op zoek naar een mogelijkheid om zich te ontplooien.

In Ieder op zijn manier komen een actrice en een baron terecht in een pijnlijke situatie. Pirandello maakt van deze pijnlijke situatie een toneelstuk, waarin verschillende personen, ieder op hun eigen manier, op de situatie reageren.

In het derde stuk van het drieluik, Vanavond improviseren wij, verklaart Pirandello: een mens verandert aan de lopende band en moet uiteindelijk sterven. Een kunstwerk echter is onsterfelijk omdat het voltooid is en dus nooit meer kan veranderen.

Luigi Pirandello (1867-1936) omschreef drie van zijn toneelstukken als "theater in het theater". Hierin balanceert hij voortdurend op de grens tussen spel en werkelijkheid.

Uit het Italiaans vertaald door Conrad van de Weetering

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Luigi Pirandello

De Siciliaan Luigi Pirandello (1867-1936) is de belangrijkste Italiaanse vertegenwoordiger van het modernisme. Hij debuteerde in 1894 met de bundel 'Amori senza amore'. Naast novellen en romans schrijft hij ook baanbrekende toneelteksten en in 1925 richt hij met een vriend Teatro d'arte in Rome op. In 1934 ontvangt hij de Nobelprijs voor de Literatuur. Zijn meest bekende theatertekst is 'Zes personages op zoek naar een auteur'. Zijn theaterstukken, romans en verhalen zijn vaak verfilmd.
Rode draad door Pirandello's werk zijn de relativiteit van realiteit en fictie en het verloren gaan van de persoonlijke identiteit. De ziekte van zijn vrouw , die reeds in 1903 ongeneeslijk krankzinnig werd, heeft waarschijnlijk tot die thematiek bijgedragen.