Redder van de tiende muze Bekijk groter

Redder van de tiende muze

Jan de Vaal en het Nederlands Filmmuseum 1946-1987

9789086841394

Verkrijgbaar

Rijk geïllustreerd boek over de unieke collectie van het Nederlands Filmmuseum, aangevuld met filmbeelden op een begeleidende dvd.

Meer details

32,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2016
Bindwijze paperback met flappen (23 x 29,6 cm)
Aantal pagina's 384p.
Extra rijkelijk geïllustreerd, full colour - met dvd

Meer informatie

Het grootste deel van de filmproductie tot 1950, wel tachtig procent, is wereldwijd voor altijd vernietigd. Slechts zeer weinigen hadden indertijd oog voor het dramatische verlies aan filmerfgoed en wilden de filmkunst, de tiende Muze, redden. Jan de Vaal (1922-2001) was één van hen. Maar hoe begin je een nationaal filmmuseum in een land met zo’n kleine filmproductie en een neerbuigende houding ten opzichte van filmcultuur? Tegen de stroom in bouwde Jan de Vaal in veertig jaar tijd het Nederlands Filmmuseum op. Vanuit niets, zonder film, geld, huisvesting of ervaring. Dit boek verhaalt over de fascinerende strijd, moeizaam maar vasthoudend, voor een nationaal filmmuseum door ‘de Nederlandse Langlois’, door ‘de geniale voddenraper’. Hij heeft de basis gelegd van de nationale filmcollectie en het huidige EYE Filmmuseum Amsterdam. Eén van de rijkste en meest onconventionele collecties ter wereld, internationaal erkend en gewaardeerd. Die collectie is inmiddels miljoenen waard en een deel behoort tot het UNESCO Werelderfgoed. De visuele rijkdom van deze collectie staat in dit rijk geïllustreerde boek centraal, aangevuld met unieke filmbeelden op een begeleidende dvd.

Auteurs

André Stufkens

André Stufkens (1955) beheert de Collectie de Vaal, is sinds 1997 directeur van de Europese Stichting Joris Ivens in Nijmegen en publiceert over kunst. Hij is medeoprichter van de Stichting gebroeders Van Limburg, ontving diverse prijzen, o.a. Best DVD Award in Bologna, de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs Gelderland en is geridderd.