Algemene fonetiek Bekijk groter

Algemene fonetiek

Verkrijgbaar

Dit boek geeft antwoord op praktische vragen over klank en spraak tegen de achtergrond van de systematiek van de menselijke taal.

Meer details

40,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Coutinho
Jaar van uitgave 2016, 4de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 463p.

Meer informatie

Hoe maken mensen spraakklanken, lettergrepen, woorden en zinnen? Wat kan er fout gaan bij het spreken en luisteren, bijvoorbeeld als gevolg van een buitenlands accent of een spraakstoornis? Wat zijn de akoestische eigenschappen van klanken, woorden en zinnen? Welke verschillen in klank, ritme en melodie zijn voor een luisteraar belangrijk, en hoe kunnen we daar achter komen? Hoe kunnen we computers leren spreken en verstaan?

Algemene fonetiek geeft antwoord op deze praktische vragen tegen de achtergrond van de systematiek van de menselijke taal. De fonetiek is een multidisciplinair onderzoeksgebied dat raaklijnen heeft met onder meer fysiologie, psychologie, taalwetenschap en informatica. Vooral door de mogelijkheden die de informatica biedt, heeft het vak de laatste jaren een hoge vlucht genomen.

Deze vierde druk is geactualiseerd. Zo is er aandacht voor het DIVA-model dat tegenwoordig een belangrijke rol speelt bij de modellering van het proces van spraakproductie. Ook gaan de auteurs in op het begrip ‘complexiteit van spraakklanken’ en is er aandacht besteed aan argumenten tégen de motortheorie van spraakwaarneming. Ook de laatste relevante resultaten van Blizzard 2013 worden gepresenteerd.

Het boek is bedoeld voor hbo- en universitaire studenten aan taal- en logopedie opleidingen, maar ook voor (aankomende) docenten, onderzoekers en professionals in moderne talen, logopedie, algemene taalwetenschap, spraaktechnologie en toegepaste taalwetenschap.

Auteurs

A.C.M. Rietveld

A.C.M. Rietveld is hoogleraar in de Methodologie van Onderzoek op het terrein van de Taal- en Spraakpathologie aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit Nijmegen.


V.J. van Heuven

V.J. van Heuven is hoogleraar in de Experimentele Taalkunde, in het bijzonder de Fonetiek, aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden.