Nieuw Herstel van eetproblemen (anorexia) Bekijk groter

Herstel van eetproblemen (anorexia)

Op weg naar verantwoorde ambulante zorg: ‘zoveel thuis als mogelijk’

9789085601890

Verkrijgbaar

Pleidooi voor een radicaal andere aanpak van eetproblemen, waarbij motiverende basisbehoeften van de zgn. Zelfdeterminatietheorie voorop staan: verbondenheid, competentie en autonomie.

Meer details

27,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2023
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 160p.

Meer informatie

Eetproblemen (anorexia) zijn een potentieel dodelijke ontregeling met beperkte herstelkansen. Het brengt gezinnen enorm veel verdriet, wanhoop en moedeloosheid. Dat kan beter, door anders te kijken naar oorzaak en behandelmethoden.

Volgens veel recent onderzoek zijn de huidige behandelmethoden niet effectief genoeg, blijft de onderliggende problematiek onopgelost en woekert de anorexia door. Sterker nog, de dwangvoeding werkt vaak traumatiserend.

In dit boek pleit de auteur voor een radicaal andere aanpak, waarbij motiverende basisbehoeften van de zgn. Zelfdeterminatietheorie voorop staan, dat wil zeggen: verbondenheid (met familie en vrienden), competentie (naar school of opleiding) en autonomie. Vanwege de complexe ontstaanswijze heeft transdiagnostische (integrale) therapie de voorkeur. Zo blijkt uit onderzoek dat veel cliënten last hebben van (micro-)trauma en vaak ook hooggevoeligheid. Andere copingsvaardigheden kunnen daarom behulpzaam zijn. Dat kan in veel gevallen ook thuis, ambulant, of in ieder geval ‘zo thuis als mogelijk’.

Dit boek is geschreven voor ouders en jongeren en een breed scala aan (aankomende) professionals: hulpverleners, kinderartsen en diëtisten, huisartsen en ondersteuners POH, coaches, sociotherapeuten, pedagogen en (toegepast) psychologen, jeugdbeschermers en kinderrechters, ervaringsdeskundigen en opleiders van psychosociale hulphonden

Gerelateerde titels

Auteurs

Peer van der Helm

Drs. G.H.P (Peer) van der Helm studeerde geneeskunde en Arbeids- en Organisatiepsychologie en Ontwikkelingspsychologie. Hij werkte bij een gemeente als kwaliteitsadviseur en bij het onderzoeksbureau van de VNG als senior onderzoeker en organisatieadviseur. In dat kader deed hij onderzoek naar organisatiecultuur en organisatieverandering en publiceerde daarover in diverse vakbladen. Bij de hogeschool Leiden was hij kwaliteitscoordinator en is momenteel hoofd onderzoek van het cluster Social Work en Toegepaste Psychologie. Daarnaast verricht hij bij de UvA promotieonderzoek naar de effecten van gesloten opvang van jongeren.