Gespreksvoering in de juridische praktijk Bekijk groter

Gespreksvoering in de juridische praktijk

Verkrijgbaar

Dit studieboek biedt een overzicht van de gespreksmodellen die een (sociaal)jurist tot zijn beschikking heeft. Naast de inleidende theorie komen ook de vaardigheden aan bod die horen bij de verschillende gesprekssituaties. 4de herziene druk.

Meer details

36,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Coutinho
Jaar van uitgave 2021, 4de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 364p.

Meer informatie

Helder advies uitbrengen als adviseur bij de gemeente. Slecht nieuws vertellen aan een cliënt als medewerker schuldhulpverlening. Bemiddeling als juridisch medewerker op een advocatenkantoor. Een (sociaal)jurist krijgt te maken met uiteenlopende gesprekssituaties. Gespreksvoering in de juridische praktijk introduceert de belangrijkste vaardigheden en technieken die bij een-op-een, groeps- en online gesprekken van pas komen.

Gespreksvoering in de juridische praktijk start met inleidende theorie over de basisvaardigheden die bij elke gesprekssituatie relevant zijn. In de daaropvolgende hoofdstukken komen de vaardigheden en technieken die horen bij verschillende gesprekssituaties aan bod, zoals vergaderen, solliciteren, online gesprekken, adviseren, een slechtnieuwsgesprek voeren en conflicthantering.

De algemene juridische aspecten van gespreksvoering worden ook in het eerste hoofdstuk behandeld. Hierbij is er aandacht voor het werken met wet- en regelgeving, afspraken rondom privacy, geheimhouding en beroepsgeheim en gedragsregels voor cliënten en medewerkers. De juridische aspecten van onderhandelen en mediation worden in de betreffende hoofdstukken besproken.

Aan de hand van voorbeelden uit zowel de zakelijke juridische praktijk (HBO-Rechten) als de sociale juridische praktijk (SJD) bereidt dit boek studenten voor op hun toekomstige beroep. Ieder hoofdstuk start met leerdoelen en wordt afgesloten met een checklist waarmee je je eigen gesprekken kunt voorbereiden en evalueren.

In deze vierde, herziene druk zijn voorbeelden geactualiseerd. Waar relevant zijn de hoofstukken aangevuld met betrekking tot digitale communicatie.

Gerelateerde titels

Downloaden

Auteurs

Victoria van den Doel

Victoria van den Doel is als docent communicatie verbonden aan de opleidingen Sociaal Juridische Dienstverlening en HBO-Rechten van de Hogeschool van Amsterdam.


Van dezelfde auteur:

Jacob Eikelboom

Jacob Eikelboom is docent communicatie bij de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening van de Hogeschool van Amsterdam.


Annemarie Roffel

Annemarie Roffel is als docent communicatie verbonden aan de opleidingen Sociaal Juridische Dienstverlening en HBO-Rechten van de Hogeschool van Amsterdam.


Jeroen Zoon

Jeroen Zoon is als docent communicatie verbonden aan de opleidingen Sociaal Juridische Dienstverlening en HBO-Rechten van de Hogeschool van Amsterdam.