Werken aan maatschappelijke participatie Bekijk groter

Werken aan maatschappelijke participatie

Praktijkboek voor zorg en welzijn

Verkrijgbaar

Een praktisch studieboek voor (toekomstige) professionals die mensen met participatieproblemen ondersteunen en begeleiden, op basis van de Individuele Rehabilitatie Benadering (IRB). Zowel theorie als toepassingen in specifieke praktijksituaties.

Meer details

25,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Coutinho
Jaar van uitgave 2022, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 192p.

Meer informatie

In een samenleving is het belangrijk dat iedereen actief kan deelnemen. Toch lukt het sommige burgers niet om mee te doen. Zij blijven aan de rand van de maatschappij staan en hebben vaak professionele begeleiding nodig om drempels weg te nemen. Werken aan maatschappelijke participatie is een praktisch studieboek voor (toekomstige) professionals die mensen met participatieproblemen ondersteunen en begeleiden.

In dit boek  staat de Individuele Rehabilitatie Benadering (IRB), een evidencebased methode om mensen te helpen bij het verkennen, kiezen, verkrijgen en behouden van hun eigen participatiedoelen, centraal. Het boek leert (toekomstige) professionals niet alleen wat er moet gebeuren om mensen met participatieproblemen te ondersteunen, maar ook hoe zij dit in de praktijk vorm kunnen geven. Het boek bestaat uit twee delen: een algemeen deel over participatieproblemen en de IRB en een praktisch deel met toepassingen van de IRB in specifieke praktijksituaties. In het boek komen actuele maatschappelijke thema’s aan de orde zoals langdurige armoede, eenzaamheid en de toename van het aantal mensen die om uiteenlopende redenen uit de boot vallen en dak- of thuisloos worden.

Bij dit boek hoort een website met opdrachten, casuïstiek, werkbladen en links naar relevante websites.

Verschil met Handboek rehabilitatie voor zorg en welzijn
Werken aan maatschappelijke participatie is als studieboek naast Handboek rehabilitatie voor zorg en welzijn van Lies Korevaar en Jos Dröes te gebruiken. De opzet is praktisch van aard en gaat over hoe professionals ondersteuning en begeleiding bij participatieproblemen kunnen vormgeven. Het handboek is breder van opzet, meer vanuit de theorie geschreven en gaat daarmee verdiepend in op rehabilitatie en participatie.

Doelgroep
Dit boek is geschreven voor hbo-studenten van sociale studies (zoals Social Work en Toegepaste Psychologie) , Verpleegkunde,  en paramedische opleidingen. Het is daarnaast geschikt voor studenten die een associate degree-opleiding of een minor volgen op sociaal gebied en voor professionals die mensen begeleiden bij participatieproblemen.

Gerelateerde titels

Downloaden

Auteurs

Lies Korevaar

Lies Korevaar is psycholoog en werkt als lector Rehabilitatie bij de Hanzehogeschool Groningen.


Jacomijn Hofstra

Jacomijn Hofstra is sociaal psycholoog en werkt als senior onderzoeker op het gebied van Begeleid Leren bij het Lectoraat Rehabilitatie van de Hanzehogeschool. Daar is zij ook werkzaam als hoofddocent bij de opleiding Toegepaste Psychologie.