9789088509025
Verkrijgbaar
Dit boek geeft (aanstaande) professionals in zorg, welzijn en sociaal werk inzicht in nut, relevantie en toepassing van nieuwe kennis voor de beroepsuitoefening, aan de hand van elf casussen uit de praktijk van ervaren onderzoekers.
Dit product is niet meer op voorraad
Beschikbaarheidsdatum: 18-01-2021
Wetenschap en praktijk
Dit boek geeft (aanstaande) professionals in zorg, welzijn en sociaal werk inzicht in nut, relevantie en toepassing van nieuwe kennis voor de beroepsuitoefening, aan de hand van elf casussen uit de praktijk van ervaren onderzoekers.
Ontvanger :
* Verplichte velden
of Annuleren
Uitgeverij | SWP |
Jaar van uitgave | 2021, 1ste druk |
Bindwijze | paperback |
Aantal pagina's | 184p. |
Het hoger beroepsonderwijs motiveert studenten een onderzoekende houding aan te nemen, zo niet ook zelf een toegepast onderzoek uit te voeren. Als professional heb je echter te maken met een dagelijkse stroom aan nieuwe publicaties van wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek. Hoe kan je deze kennis goed benutten en op de juiste waarde schatten?
Onderzoeksresultaten spreken elkaar soms tegen. Er is twijfel over de validiteit en betrouwbaarheid van de kennis. De kennis van experts staat ter discussie. Wat is dan verstandig? Hoe schat je bestaande en nieuwe kennis op waarde? Wat betekent dit voor je handelen als professional? Hoe spreek je daarover met collega’s, op het werk of in je beroepsvereniging? Waar haal je aanvullende informatie? Hoe scheid je het kaf van het koren?
Dit boek richt zich op (aanstaande) verpleegkundigen, sociaal werkers, welzijnswerkers, vaktherapeuten en paramedici als fysiotherapeuten, logopedisten et cetera. Het geeft inzicht in nut, relevantie en toepassing van nieuwe kennis voor de beroepsuitoefening. Als gids maakt het jonge professionals wegwijs in een ook voor onderzoekers nogal onoverzichtelijke wereld.
Wetenschappelijk onderzoek, innovatie én kritische reflectie zijn van groot belang voor de praktijk. In elf casussen leggen ervaren onderzoekers, die verbonden zijn aan een hogeschool, uit hoe zij de praktijk ondersteunen. Hun boodschap is duidelijk: kennis werkt.
Jaap (Jacob Carel) van der Stel (1953), andragoloog, werkte van 1981 tot 1991 in de verslavingszorg. Van 1991 tot 1999 was hij hoofd preventie bij de Riagg in Haarlem. Sindsdien is hij als senior onderzoeker werkzaam bij de Geestgronden, nu GGZ inGeest, partner van VUmc. Hiernaast is hij sinds 2009 verbonden aan de Hogeschool Leiden; vanaf 2010 in de functie van lector Geestelijke Gezondheidszorg.
In 1995 promoveerde hij cum laude tot doctor in de sociale wetenschappen op het proefschrift Drinken, drank en dronkenschap; Vijf eeuwen drankbestrijding en alcoholhulpverlening in Nederland. In 2009 promoveerde hij tevens tot doctor in de geneeskunde op een wetenschapsfilosofische studie over de zoektocht naar de determinanten en mechanismen van psychopathologie. Hij publiceert regelmatig over uiteenlopende onderwerpen in de GGz en verslavingszorg. Huidige functie's: Lector GGz Hogeschool Leiden, Senior-onderzoeker GGZ inGeest/VUmc, Adviseur beleid Brijder-Parnassia.