Actieonderzoek Bekijk groter

Actieonderzoek

Principes voor verandering in zorg en welzijn

Verkrijgbaar

Dit boek wil studenten, maar ook professionals die werkzaam zijn in de zorg en/of welzijn, principes en handvatten bieden om systematisch en methodisch de beroepspraktijk te onderzoeken en te verbeteren.

Meer details

26,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum
Jaar van uitgave 2017
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 160p.

Meer informatie

In het HBO en WO is het bijdragen aan het ontwikkelen en innoveren van de beroepspraktijk een belangrijk speerpunt. Actieonderzoek is een niet meer weg te denken methode bij praktijkgericht onderzoek. Kenmerkend is dat de vraagstelling ingegeven wordt door de beroepspraktijk en dat de opgedane kennis direct kan bijdragen aan die beroepspraktijk.

Dit boek wil studenten, maar ook professionals die werkzaam zijn in de zorg en/of welzijn, principes en handvatten bieden om systematisch en methodisch de beroepspraktijk te onderzoeken en te verbeteren. Het boek geeft inzicht in de relevantie en de methodologie van actieonderzoek. Het biedt handvatten voor de praktische toepassing in een concreet onderzoeksplan. Daarnaast staan de hedendaagse methoden voor dataverzameling en analyse beschreven. Ook laat het boek succesvolle voorbeelden zien van al afgeronde actieonderzoeken.

Actieonderzoek vertrekt altijd vanuit een kwestie die in de praktijk speelt. Vervolgens wordt via actie in de praktijk kennis opgedaan met als doel hierin verandering of verbetering aan te brengen. Dit is een spiraalvormig proces waarbij de betrokkenen in de praktijk actief deelnemen en samenwerken. Wat actieonderzoek bijzonder maakt, is dat het niet alleen om praktijkontwikkeling gaat, maar ook om kennisontwikkeling en om professionele of persoonlijke ontwikkeling.

Gerelateerde titels

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Famke van Lieshout

Famke van Lieshout is hogeschool hoofddocent en onderzoeker aan Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid.


Van dezelfde auteur:

Gaby Jacobs

Gaby Jacobs is hoogleraar Geestelijke Verzorging aan de Universiteit voor Humanistiek.


Van dezelfde auteur:

Shaun Cardiff

Shaun Cardiff is hogeschool hoofddocent en onderzoeker aan Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid.