Interculturele communicatie in de zorg Bekijk groter

Interculturele communicatie in de zorg

Kennis, vaardigheden en houding voor zorgprofessionals

Verkrijgbaar

Dit lesboek laat studenten en zorgprofessionals zien wat er gebeurt tijdens de communicatie met patiënten, en wat je kunt doen om tot betere interculturele communicatie te komen.

Meer details

19,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 232p.

Meer informatie

Professionals in de zorg krijgen steeds vaker te maken met patiënten met een andere culturele achtergrond, religie of levenswijze. Als professional wil je goede zorg bieden voor iedereen, maar soms voel je onmacht omdat je de juiste houding, kennis of vaardigheden mist. Hierdoor krijgt de patiënt mogelijk minder goede zorg en zijn consulten en behandelingen minder effectief door miscommunicatie.

Dit lesboek laat studenten en zorgprofessionals zien wat er gebeurt tijdens de communicatie met patiënten, en wat je kunt doen om tot betere interculturele communicatie te komen. Betere communicatie draagt bij aan een goede relatie met de patiënt, diens tevredenheid met de geleverde zorg en de zorguitkomsten. Het verhoogt de patiëntveiligheid, therapietrouw en kostenreductie.

Om goede zorg te kunnen verlenen aan steeds meer patiënten met sterk uiteenlopende culturele achtergronden, is interculturele sensitiviteit nodig. Inzicht in je eigen culturele waarden en normen, kennis van verschillende culturen, en ook vaardigheden in het vergroten van je eigen referentiekader zijn de hoekstenen hiervan. Dit zijn de uitgangspunten van het boek.

Interculturele communicatie in de zorg beschrijft op een heldere en toegankelijke manier gerenommeerde modellen en theorieën uit de communicatie, medische en culturele antropologie. Het boek staat vol met praktische opdrachten, casussen en rollenspellen uit concrete interculturele situaties in de zorg. Ook hebben de auteurs reflectievragen toegevoegd.

Auteurs

Raya Nunez-Mahdi

Raya Nunez is cultureel antropoloog en docent en trainer interculturele communicatie.

 


Charlie Obihara

Charlie Obihara is kinderarts en opleider kindergeneeskunde in het ETZ Tilburg. Samen met trainer interculturele communicatie Dorian Maarse traint hij zorgprofessionals. 


Dorian Maarse

Dorian Maarse is trainer interculturele communicatie.


Carlos Nunez

Carlos Nunez is ingenieur gespecialiseerd in cultuur en besluitvorming. Hij is ook docent en trainer interculturele communicatie.


Edwin Hagenbeek

Edwin Hagenbeek is docent en coördinator internationalisering aan de opleiding verpleegkunde van de Hogeschool Utrecht.